Fälttävlan
31 augusti 2019 19:38
Ridsportplus

Fågeln som utmanade Europaeliten: ”Inget förlåtande hinder”

EM i fälttävlanEM-terrängen i tyska Luhmühlen på lördagen reds under bra förutsättningar, om än i en temperatur som var i varmaste laget. Men det var ett hinder - nummer 20B i sista vattnet - som fick extra stort utslag med bland annat fem fall. "Det var ett ordentligt hinder och inte förlåtande, olyckligt nog", sa Tysklands stjärna Ingrid Klimke efteråt. Här finns också en film där svenska Malin Josefsson berättar om sitt scary moment över fågeln.

Fågeln som utmanade Europaeliten: ”Inget förlåtande hinder”
Tjeckiens Eliska Opravilova och Dunkas A klarade den berömda fågeln och alla andra hinder i EM-terrängen utan fel, men fick en hel del straff för tiden. Foto: www.eventingphot.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När EM-terrängen är avklarad återstår 59 av de 72 ekipage som fanns på startlistan från början. Sex av dem som bröt i terrängen gjorde det på hinder 20B – ett hinder utformat som en fågel och som snart blev en snackis runt om på tävlingsområdet.

Man fick verkligen tänka på hur hindret skulle ridas och här tror jag att erfarenhet verkligen spelade in. Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff om EM-terrängens 20B.

Totalt blev det fem fall på hindret som ingick i en S-linje i vattnet. Dessutom blev det en hel del incidenter som var nära att leda till fall. Många hästar verkade helt enkelt inte uppfatta hindret helt korrekt.

Svenska lagets andraryttare Malin Josefsson fick instruktioner om att rida omsorgsfullt och ta tid på sig vid hindret innan hon gick ut på banan tillsammans med Golden Midnight.
– Många hästar tog inte riktigt tag i hindret men det tyckte jag att min häst gjorde tidigt. Så på något sätt slappnade jag av lite när han hoppade och han släppte ett ben där. Det brukar han aldrig göra. Men han var snabb och rättade sig och vi kunde fortsätta, säger hon.

– På något sätt verkade hästarna inte uppfatta hur högt hindret var.

”Trötta hästar”

Regerande Europamästaren Ingrid Klimke, som ligger tvåa individuellt och ingår i det ledande tyska laget, påpekade vid presskonferensen efter terrängen att hinder 20B kom ungefär efter den tiden när tävlingar i det korta formatet är slut.

Klimkect2i3976
Tysklands Ingrid Klimke är med i toppstriden på EM. Hon hade en del synpunkter på hinder 20B. Foto: Thomas Ix

– En del hästar började bli trötta där och det fanns ingen alternativ väg. Det var ett ordentligt hinder och inte förlåtande, olyckligt nog, säger hon.

Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff har också funderat på vad som kan ha orsakat problemen på hinder 20B:
– Jag vet inte om färgerna på fågeln kan ha blandats lite grann med vattnet bakom, säger han.

Inte ha för bråttom

– Man fick verkligen tänka på hur hindret skulle ridas och här tror jag att erfarenhet verkligen spelade in. Det gällde att inte ha för bråttom till den utan ta den tiden som behövdes där.

Både hästar och ryttare i de ekipage som föll vid hinder 20B såg ut att klara fallet utan några skador. Det fanns också många ekipage som fick hindret att se enkelt ut och klarade det helt utan problem.

EM i fälttävlan avslutas med banhoppning i morgon, söndag.

Se och hör svenska EM-ryttaren Malin Josefsson berätta om bland annat hinder 20B i filmen nedan.

 

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

FEI:s sändningar från fälttävlans-EM

SVT:s sändningar från fälttävlans-EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden