Hoppning
22 mars 14:36
Ridsportplus

Felicia och VM-hästen på nya höjder: ”Sibon är också perfektionist”

VälmatchatFelicia Gårdlund och en lycklig Sibon har debuterat 1,40. Det var i slutet av 2017 som Felicia tog över Peder Fredricsons VM-häst.
– När jag först fick frågan blev jag först enormt chockad. Det är ju inte varje dag man får ta över en VM-häst, säger Felicia och berättar om vardagen med Sibon, det noggranna konvalescensprogrammet och framtidsplanerna.

Felicia och VM-hästen på nya höjder: ”Sibon är också perfektionist”
Sibon och Felcia Gårdlund startade sin första 1,40 i helgen – felfritt och placering! Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Peder Fredricson-ridne H&M Sibon gjorde succé i VM 2014, han radade upp Nations Cup-nollor, blev meetingbäst i Stockholm och charmade en hel hästvärld. Sedan försvann han från arenorna. Nu är han tillbaka med 18-åriga Felicia Gårdlund i sadeln.
– Han är som en ponny, en fantastisk häst, säger Felicia.

Felicia Gårdlund gör ingen hemlighet av att hon är mer än förtjust, och tacksam, över att få ha en häst som Sibon (val f -04 e Sibon W-Baloubet du Rouet, uppf Govers & Grauenkamp, äg Astrid Ohlin).
– Han är alltid positiv och glad. En otroligt rolig individ som också hjälper mig i alla lägen, säger Felicia.

Sibon var sju år när Peder Fredricson och hans fru Lisen Bratt Fredricson först såg honom.
– Det var i Arezzo, minns Lisen.

Sibon togs hem till Grevlunda och utbildades vidare och tre år senare var han mogen för det svenska VM laget till mästerskapen i franska Caen. Här gladde han alla med att gå in på en niondeplats efter den inledande tidshoppningen och sedan efter andra hoppningen avancera till sjätte plats. Sedan kom fortsatta framgångar i finalen i Nations Cup i Barcelona och i Stockholm, där han vann ”allt”.

Pausade från banorna

Efter det enormt framgångsrika 2014 var planen att sätta igång Sibon för kommande säsong i Arezzo och Lummen, men allt var inte som det skulle med den vita hästen under de tävlingarna och det blev därför sedan tävlingsfritt till oktober.

Ridsport,hoppning
Peder Fredricson och Sibon var ett framgångsrikt ekipage. Foto: Roland Thunholm

Stephanie Holmén hoppade igång honom då och därefter tog Peder med hästen till både Stockholm och Olympia i London och framgångarna lät inte vänta på sig. Efter årsskiftet 2016 fortsatte Sibon att tävla men han hoppade inte riktigt som han brukar och från maj månad fick han stanna hemma. Inte förrän i augusti året efter var han tillbaka på tävlingsbanorna och då visade han sin kapacitet igen.

Ändå beslöt Peder och Lisen, tillsammans med ägaren Astrid Ohlin, att Sibon inte skulle gå de stora klasserna mer.
– Han fick en lättare gaffelbandsskada i Helsingfors och det var efter det vi tog beslutet, berättar Lisen.
– Vi ville inte att han skulle behöva gå på femstjärnig nivå mer.

Sibon skulle då bli 14 år och i grunden var han helt frisk. Vad göra med honom?
– Det bästa var ju att hitta en ryttare som kunde ha roligt med honom men framför allt ta väl hand om honom. Det var Astrid väldigt noga med, säger Lisen.

”Enormt chockad”

Lösningen fanns på nära håll: Peders guddotter Felica Gårdlund.
– När jag först fick frågan blev jag först enormt chockad. Det är ju inte varje dag man får ta över en VM-häst, säger Felicia.

Hemma hos Gårdlunds går Sibon ute från morgon till kväll tillsammans med en annan av Felicias hästar, Nakajima (e Cardento).
– De har ett eget hus att gå in i och trivs väldigt bra tillsammans och galopperar gärna runt i hagen, berättar Felicia.

Helt problemfritt var det dock inte i början med Sibon.
– Jag fick ha ett långt grimskaft när jag ledde honom för han var väldigt explosiv och inte helt lätt att hantera. Nu har han dock blivit lugnare, säger Felicia.
– Vi börjar få väldigt starka band mellan oss. Han är så otroligt personlig, han visar att han vill vara med mig, gosar och kommer fram till mig i hagen, en riktig kompis.

Vila först

När Sibon kom till Felicia i november 2017 fick hästen först riktigt lång vila.
– Tillsammans med veterinär Johan Lentz utformade vi ett konvalescensprogram på sex månader. Efter det har vi lagt upp ett minutiöst träningsprogram tillsammans med Kaiser Johannsmann. Den vinterträningen har varit fantastiskt bra, berättar Felicias pappa Mattias Gårdlund.

I fjol debuterade Felicia och Sibon tillsammans på tävlingsbanorna, i lätta klasser, och Sibon njöt av att vara tillbaka. Efter hand har tävlingshindren blivit större och i samband med Flyinge Indoor den gångna helgen debuterade Felicia och Sibon i 1,40. Sibon lyste av glädje och var en halvmeter över hindren.
– Det är fantastiskt att hoppa honom. Han gör hur mycket som helst för min ridning, säger Felicia.

Sibonastrid
Sibon umgås med sin ägare Astrid Ohlin. I sadeln sitter Felicia. Foto: Privat

Mot Frankrike

Några egentliga planer för framtiden har Felicia inte för hästen. Bara att han endast ska göra så mycket som han har lust till på hoppbanorna, och att han, tillsammans med Wild Cat, troligen ska få följa med Felicia till Frankrike.

– Jag tar studenten i vår och vill ta ett sabbatsår. Jag känner landslagsryttare Olivier Jouanneteau sedan tidigare och jag gillar deras ridkultur. Dessutom vill jag bättra på franskan.
– Jag vill ha fler timmar i sadeln och lägga fokus på de hästar jag har. Jag är extremt noga, jag vill göra allt perfekt, om de så ”bara” gäller en skänkelvikning under vardagsträningen.

Han vill alltid göra sitt bästa och sedan få beröm.

Felicias extrema fokus avspeglar sig också i hennes skolarbete. I veckan kom hon och en klasskamrat tvåa i Skåne i språkolympiaden. Hon går ekonomiprogrammet på ProCivitas-gymnasiet i Lund och målet är att gå ut med A i alla ämnen.
– Jag tävlar mot mig själv och är enormt målfokuserad. Det är väldigt givande att balansera skolarbetet med hästarna och hitta nya perspektiv.
– Jag tror att också Sibon är lite perfektionist och lite överambitiös. Han vill alltid göra sitt bästa och sedan få beröm.

Film från 1,40-debuten finns in inlägget nedan:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-