Ponny
25 juni 2020 15:00
Ridsportplus

Fem placeringar på fem starter

KanonhelgNär tävlingarna drog igång igen rivstartade Lovisa Adamsson, ponnyryttare som tävlar i dressyr. Hon hade en kanonhelg i början av juni när tävlingarna återigen började, och tog fem placeringar på fem starter.

Fem placeringar på fem starter
Lovisa Adamsson och Adrenalin med fyra av helgens fem rosetter. Foto: Paulina Otsjö

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fem placeringar på fem starter – hur lyckas man med det?
− Genom att ha en bra planering av veckan innan så att ponnyerna kom dit i toppform. I början av veckan red jag för min tränare Angelica Byström, sedan tog jag det lugnt och dagarna innan blev det ordentliga dressyrpass. På tävlingsdagen handlar det om att ha ett bra fokus på framridningen.

Tränar du på hela programmet i förväg?
− Nej, det går inte för då lär sig hästarna vad som ska hända. När det kommer en galoppfattning efter skritten kan hästarna börja takta om de vet när fattningen ska komma. Och i de enkla bytena tränar jag alltid med flera skrittsteg än det ska vara i programmet.

Vilken är din bästa ponny?
Adrenalin eller Adde. Hon har väldigt fina gångarter och är rätt så stabil i alla rörelser. Och så är hon rutinerad. Innan vi köpte henne reds hon av Moa Södergren. Nu har Adde och jag varit ett team i fem år och bland annat ridit NM.
− Min andra tävlingsponny My Rhiannon eller Humlan lånar jag. Hon har potential så vi kan nog klättra.

Hur var det att få tävla igen efter uppehållet?
− Jätteroligt, och inte speciellt nervöst heller. Jag kände mig bättre förberedd nu än tidigare under året.

Hur är det med handen?
− Nu är det bra. Jag råkade ramla av en ungponny i våras. Han blev skrämd av något, så jag kan inte klandra varken honom eller mig. Det blev gips i fyra veckor men nu är det bra igen.

Har alla i familjen hästintresse?
− Det var min mamma, men hon gick bort i cancer i början av det här året, så nu har pappa fått ta över. Under tävlingarna förra helgen red jag för min mamma.

Fakta

Lovisa Adamsson

Namn: Lovisa Adamsson.

Ålder: 16 år i år.

Bor: I Rånäs utanför Norrtälje.

Förebilder: Cathrine Dufour för att hon rider så mjukt och fint, och Patrik Kittel som också rider fint och har ett bra tänk.

Alltid med på tävling: Mina maskotar, ett smycke i form av en smiley som jag vann på en tävling, och en gosedjurshäst.

Den perfekta framridningen: När jag känner att jag har hästen med mig, och att den är pigg så att den orkar gå programmet. Hellre lite för pigg än för trött.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden