Hästliv
26 februari 2018 06:30

Figos häftiga resa från 1,40 till Intermédiaire

Först gick familjeuppfödningen Figo 1,40-hoppning med pappa Benny Lindström. Nu går den hoppstammade SWB-valacken Intermédiaire dressyr med dottern Jaqueline Lindström som har siktet inställ på Grand Prix. "Med rätt träning går det att komma långt även om man inte har en perfekt dressyrhäst," säger hon.

Figos häftiga resa från 1,40 till Intermédiaire
Jaqueline Lindström och hoppstammade Figo (e Feliciano-Cardento) har gått från klarhet till klarhet på dressyrbanan. Foto: Privat

Historien om Figo (SWB val f 2004 e Feliciano-Cardento, uppf/äg Annika och Benny Lindström) börjar egentligen med hans mormor Belinda (e Sebastian) Jaqueline Lindströms pappa Benny Lindström köpte henne som tävlingshäst, men hon skadade sig när det var dags att ta klivet upp till 1,50. Därefter sattes hon avelsboxen och fick sex avkommor.

Dubbeltalanger
– Alla hennes avkommor har gått 1,40-hoppning och medelsvår dressyr, säger Jaqueline Lindström.

En av avkommorna var Flair, Figos mamma. Och Figo själv började sin tävlingskarriär som hopphäst – inte så konstigt med tanke på att hans härstamning består av idel ädel hoppadel med Feliciano som pappa och Cardento som morfar.

Processed With Vsco With F2 Preset
Jaqueline Lindström har lärt sig mycket genom att träna den 181 cm höga hopphästen till dressyrhäst.

– Sedan kände pappa sig klar med Figo, och i samma veva kom jag hem från USA där jag hade varit och jobbat hos dressyrryttaren Mette Rosencrantz. Jag ville ha en häst att rida YRSM på och tänkte att jag kunde prova, säger Jaqueline Lindström.

Allt som jag har lärt mig när jag har utbildat Figo tar jag med mig resten av livet. Jaqueline Lindström.

Ekipaget började tävla Lätt B och Lätt men gick snabbt upp i klasserna 2014. På Elmia i höstas tävlade i de i Intermédiaire kür.
– Det har varit helt fantastiskt och en jätterolig resa. Figo har inte de bästa gångarterna och har också kroppen lite emot sig, han är till exempel 181 cm hög och är inte direkt byggd i uppförsbacke, säger Jaqueline Lindström som är 23 år.
– Det har tagit tid att bygga upp hans dressyrmuskler. Men det går. Det gäller att träna och ha en bra plan.

20180221_figo_privat
Figo tävlades först upp till 1,40-hoppning av Benny Lindström, till höger, och nu siktar Jaqueline Lindström på att rida Grand Prix dressyr med den hoppstammade SWB-valacken. Foto: Privat

Det som har talat för Figos karriär på dressyrbanorna är hans taktmässiga gångarter och lätthet för att byta galopp.
– Och han har aldrig sagt nej eller protesterat till någonting. Det blir kanske inte perfekt första gången men han försöker alltid, säger Jaqueline Lindström.

Egen verksamhet
Sedan ett år driver hon egen verksamhet med träningar, utbildning och försäljning på familjegården utanför Ulricehamn där hennes mamma och pappa har byggt upp en mindre anläggning. Nu är målet att Figo ska gå U25-SM 2019.
– Och jag tror att han kan bli en GP-häst för mig som senior också, säger Jaqueline Lindström.

Hon vill gärna inspirera andra att våga satsa på dressyr även med en häst som till synes inte är perfekt för ändamålet.
– Det är så roligt att utveckla något, bli bättre. Och allt som jag har lärt mig när jag har utbildat Figo tar jag med mig resten av livet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden