Körning
30 augusti 2021 11:19
Ridsportplus

Fina svenska insatser på ungdoms-EM

MästerskapUngdomarnas eget europamästerskap i sportkörning blev en rejäl framgång på alla fronter. Och vilket gäng hon har att bygga vidare på, lagledare Annika Borg.

Fina svenska insatser på ungdoms-EM
Sanna Manfredsson, Victoria Persson, Mimmi Olskims, Saga Pettersson, Natalie Hellberg och Elise Strauss på EM i Sélestat. Foto: Karolina Swärdh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vilka härliga resultat för de svenska unga kuskarna – så väl kämpat. Ungdomarnas eget europamästerskap i sportkörning blev en rejäl framgång på alla fronter. Och vilket gäng att bygga vidare på för lagledaren Annika Borg.

Två kuskar, Saga Pettersson och Mimmi Olskims, startade i childrenklassen och frågan är om inte deras insatser var det som man minns bäst. När Mimmi med ponnyn Bluewater Simon i ett startfält på 30 ekipage, kör en lysande dressyr som ger henne en niondeplats och en riktigt härlig inledning på det här mästerskapet.

Eller när Saga och ponnyn Mintus öser i maraton så man knappt vågar titta. En fjärdeplats till slut – så bra! Saga var också felfri på den avslutande konbanan och med det ryckte hon från en tiondeplats till en sjätteplats totalt.

Mimmi hängde på med en fin maraton men tre bollar föll bland konerna och totalt körde hon in på plats nummer 17. Två unga kuskar som aldrig har gjort en sådan här stor tävling förut – hur ska fortsättningen inom sportkörningen bli för deras del?

Victoria Persson bästa svenska junior

Bland juniorerna startade Sverige med Natalie Hellberg/Sibelle och Victoria Persson/Stackarps Jalisco. Victoria var bäst i dressyren där hon blev nummer 13 med 58,17. Natalie var nummer 18 med 62,16.

I maraton gav de verkligen järnet. Åskådare på plats vittnar om total satsning av de båda tjejerna, ingen tvekan, det här med maraton det kan de verkligen. Och groomarna och mammorna, Helena Ageberg-Persson och Boel Hellberg, lyckades hänga med i farten. Väl i mål visade det sig att tjejerna var totaljämna. Delad niondeplats på 77,49.

I den avslutande precisionskörningen var Victoria bäst ur svensksynpunkt. 6 straff gav henne en femteplats i den delen. Natalie petade lite fler bollar och körde in som nummer 25.

Men det är ju totalen som räknas. Persson plats 11 och Nathalie plats 20. Kanske inte är de helt nöjda själva men så mycket proffsig ponnykörning under resans gång, och så tufft motstånd.

Precisionskörningen ungdomarnas starkaste gren

I klassen för young drivers startade Sanna Manfredsson med ponnyn Dorthealysts Trisen och Elise Strauss med hästen Guy. Sanna slutade på niondeplats totalt och Elise var nia totalt i hästklassen. Båda young drivers-kuskarna lyckades allra bäst i precisionskörningen den här gången.

I lagtävlingen hände också trevliga saker. Det svenska laget låg på niondeplats efter att dressyrkörningen var avklarad, och lyckades klättra till femte plats när alltihop var färdigkört. Tyskland tog lagguldet följt av Nederländerna, Frankrike och Storbritannien.

Ett väl godkänt mästerskap för samtliga unga kuskar som verkligen visade sin klass – och att där finns så mycket mer att plocka fram. Härligt också att det finns ett helt ungt gäng hemma också som bara väntar på sin tur i de större sammanhangen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden