Körning
29 juni 2021 09:57
Ridsportplus

Stor utmaning för de svenska kuskarna

BelgienÄntligen fick de chansen att testa form och kapacitet mot ett tufft internationellt startfält. Helgens tävling i belgiska Aywaille blev en rejäl utmaning för de svenska kuskarna.

Stor utmaning för de svenska kuskarna
Ester Fagerlind och Menai Diego - ett av svensk sportkörnings fina superekipage. Groom är Jens Larsson. Foto: Maria Axberg Fagerlind

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I svenskgänget återfanns Johan Herner med både ponny och häst, det vill säga Abkaers Stuntman och Störtebeckers Big Cracker, Lida Sjödin med La Perla och inte minst det unga superponnygänget Ester Fagerlind med Menai Diego, Nathalie Hellberg med Sibelle och Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan. Johan Herner inledde på topp med en andraplats i dressyren med Ingela Ekelunds fina welshhingst.

Tävlingen var uppdelad så att man körde precisionen som andra moment och här hade Johan mer strul. 18 straff på en knixig konbana där inte många var felfria. Nu hängde allt på maraton som var avslutningen.

Johan har alltid varit en tuff och framgångsrik speciellt i maraton och samarbetet mellan honom och ponnyn som till vardags kallas ”Lilleman” satt perfekt. En seger i momentet och en femteplats totalt i klassen med många fina ponnyer och starkt motstånd. Inte minst från de danska kuskarna som skickat ner ett tufft gäng. Det var också en danska som vann totalt, Lise Halkjaer.

Lida Sjödin körde in på en sjundeplats. 13 ekipage fullföljde i den klassen. Och så var det då tjejerna. Ester Fagerlind och Diego blev femma i dressyren och femma i precisionen. Maratonbanan hade fått en hel del regn, underlaget var tungt och här blev Diego sjunde ponny in i mål. Totalt hamnade de på en sjätteplats. Den här ponny är bara i början av sin karriär, fortsättningen blir riktigt spännande.

2. Johan Herner
Johan Herner och Störtebeckers Big Cracker har verkligen funnit varandra. I Belgien vann de maratonmomentet och var femma totalt. Foto: Maria Axberg Fagerlind

Sjua totalt blev Nathalie och Sibelle. Det kunde blivit bättre men en mycket irriterande felkörning i det fjärde hindret satte stopp för det. Både Ester och Nathalie tävlar i juniorklassen
Sanna Manfredsson och Dorthealysts Tristan hittar man numera i klassen för Young Drivers.

Sannas uppladdning förstördes lite av att Tristan inte riktigt var på topp veckorna före tävlingen i Belgien. Ingenting allvarligt men enligt Sanna var båda lite lite ringrostiga när det väl var dags för start. 64,40 blev resultatet i dressyren, några bollar föll i precisionen men de började mycket bra i maratonkörningen. En missad port i vattenhindret var en tråkig avslutning för det här härliga ekipaget.

Johan Herner körde också sin Abkaers Stuntman i hästklassen, bästa resultatet var en femteplats i maraton.

En tävling med många fina resultat, några besvikelser förstås men ovärderlig rutin för kommande tävlingar.

Flera av kuskarna laddar nu om inför sommarens Nordiska mästerskap som den här gången går i Danmark.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden