Världen
15 mars 2021 14:33
Ridsportplus

Fler smittade hästar i Sverige med koppling till virusutbrottet

SmittaSmitta med koppling till Valencia har sedan tidigare bekräftats i Sverige. Nu har ytterligare svenska tävlingshästar som varit och tävlat i Europa konstaterats positiva för EHV-1 vid hemkomsten. Läs mer här.

Fler smittade hästar i Sverige med koppling till virusutbrottet
Utbrottet av EHV-1 är ett av de allvarligaste i Europa på lång tid. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att det finns hästar i Sverige som testat positivt för EHV-1 efter hemkomsten från Valencia bekräftades i början av mars. Nu har ytterligare hästar testat positivt för EHV-1, efter att ha varit och tävlat i Europa. Det är en grupp på flera hästar som rutinmässigt isolerats och testats efter hemkomsten, där två av hästarna nu har visat på positiva resultat.

– De har varit i Europa och tävlat – och vid rutinprovtagningen som gjorts på rekommendation av landslagsveterinären, Svenska Ridsportförbundet och SVA har två hästar testat positivt, bekräftar Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär i Halland där de positiva fallen har sin hemvist.

– De har stått i ett stall där det fanns sjuka hästar. De har kört hem till Sverige via transit, men utan att komma i kontakt med andra hästar och sedan isolerat dem hemma. De två positiva fallen försöker man nu isolera från de övriga som testat negativt, fortsätter hon och tillägger att anläggningen är stängd.

– Det är professionella ryttare och de sköter allt på bästa sätt under överinseende av landslagsveterinären, förbundet och SVA.

– Som tur är har ingen av hästarna symptom och vi håller tummarna för att det förblir så. De kommer att vara isolerade och hållas under uppsikt samtidigt som vi kommer att göra omprov.

– Det är ju tänkbart att även de andra kan vara smittade med något, eftersom det inte har gått så lång tid ännu. För att undvika smitta är det därför viktigt att isolera de positiva från de negativa och göra omprov. Ju fler smittade hästar som blandas, desto större är risken att någon utvecklar symptom, säger Christa von Limburg-Stirum.

Ridsport har varit i kontakt med förbundsveterinären Peter Kallings och Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, men bägge hänvisar till sekretess på frågan om var hästarna har varit och tävlat. Gittan Gröndahl bekräftar dock följande:
– Det är tävlingshästar som har varit och tävlat i Europa, och som testats positivt vid hemkomsten. De har hållits och hålls isolerade precis som de ska, men det är ingen fara med deras hälsa. De har inte varit sjuka vid något tillfälle och har inga symptom nu heller.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden