Sverige
9 mars 2018 11:54

Flera hästar hittades döda i skånsk hage

Flera hästar har hittats döda på en gård utanför Kristianstad i Skåne. De tros ha dött under olika tidpunkter. På gården fanns också hästar som levde men var i ett dåligt skick.

Flera hästar hittades döda i skånsk hage
I hagarna låg flera döda hästar när djurskyddsinspektörerna kom dit. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Länsstyrelsen i Skåne län fick en anmälan om att det låg sex avlidna hästar i hagar hos en djurägare bosatt inom Kristianstads kommun. I tisdags åkte djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen ut till fastigheten där de hittade mellan sex och sju kadaver från hästar.

Det är ett av de värsta ärendena jag har varit med om. Jenny Persson, djurskyddsinspektör.

På gården fanns också flera levande hästar som var i dåligt skick. Detta berättar 24Kristianstad.

– Det är ett av de värsta ärendena jag har varit med om, med så många döda och flera levande djur. Det är ovanligt att det är så många, säger Jenny Persson, handläggare på Länsstyrelsen Skåne län till tidningen.
– Det var olika grad av förruttnelse på dem, så de har inte dött samtidigt. Troligen är det under vintern.

Omhändertogs
De levande hästarna på gården omhändertogs i tisdags.
– Ägaren har några dagar på sig att komma in med ett yttrande om vad han vill ska hända med dem. Sedan får man se ifall de måste avlivas eller kan säljas, beroende på skick, säger Jenny Persson till 24Kristianstad.

En veterinärbesiktning är gjord på de levande djuren. Enligt denna är hästarna kraftigt nedsmutsade, har lössangrepp och overkade hovar. De ska också vara magra och ska enligt veterinären ha utsatts för ”stort lidande”.

Hästägaren är nu anmäld för djurplågeri och länsstyrelsen utreder ett eventuellt djurförbud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden