Sportnytt
18 januari 2022 15:10
Ridsportplus

”Flexibelt” publiktak – så påverkar det GHS

Oklart lägeUnder måndagen meddelade regeringen att publiktaket på 500 personer får överskridas – om arenan i fråga tillåter sektionering. Ridsport frågade tävlingsledaren Tomas Torgersen vad det betyder för genomförandet av Gothenburg Horse Show.

”Flexibelt” publiktak – så påverkar det GHS
Scandinavium är en av de arenor som skulle kunna dra nytta av regeringens beslut om sektionering. Regeln är 500 per sektion som inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till evenemanget. Foto: Natalie Greppi/GHS

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En vecka efter regeringens beslut att införa ett publiktak på 500 personer vid inomhusevenemang har det redan kommit nya besked. Under måndagen meddelade man att publiktaket får överskridas – om arenan i fråga tillåter sektionering.

  Regeln är 500 per sektion som inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till evenemanget. Något som öppnar upp för arenor av Scandinaviums storlek och karaktär.

  Det gör dock ingen större skillnad för Gothenburg Horse Show och beslutet om stortävlingen ska genomföras den 23-27 februari eller inte. Det menar tävlingsledaren Tomas Torgersen och berättar att man redan i förra veckan tittade på tre olika scenarier.
  – Egentligen förändrar det här väldigt lite. Även om vi skulle gå tillbaka till det som var innan, där det var max åtta personer per sällskap med en meter mellan sällskapen, skulle man i princip få samma utfall som efter regeringens nya besked, säger han.

  – Skillnaden är att man också måste kunna hantera gruppen besökare i varje zon, som inte får mötas under eller i anslutning till evenemanget.

  Vid införandet av publiktaket i förra veckan var beskedet från GHS att man avvaktar regeringens avstämning av restriktionerna som ska ske var fjortonde dag. Det innebär att tävlingsorganisationen inväntar regeringens utlovade uppdatering den 24 januari.
  – I praktiken är vi i samma läge som innan. Vi avvaktar och hoppas på faktiska lättnader inom en förutsägbar framtid. På måndagen som kommer måste vi fatta ett beslut, säger Tomas Torgersen.

  Går det inte att trycka på startknappen igen om det lättar efter det?
  – Nej. Vid en viss tidpunkt har folk rätt att få veta om det blir av eller inte. Vi har ett ansvar mot alla som har planerat att åka hit, säger Tomas Torgersen.

  Fotnot: Scandinavium tar i normalfallet in cirka 12 000 personer. Arenaskissen innehåller 14 sektioner som delar in- och utgångar. Vid sidan av regeln om 500 per sektion gäller fortsatt max 8 personer per sällskap med en meter mellan sällskapen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden