Avel
28 januari 2018 20:13
Ridsportplus

Sparvens mamma Flippan lever pensionärsliv i Belgien

Sparvens mammaHistorien upprepade sig - dottern Flip's Little Sparrow följde mamma Butterfly Flip's fotspår och blev världscupsvinnare. Ridsport har kollat med båda stonas uppfödare vad "Flippan" gör idag.

Sparvens mamma Flippan lever pensionärsliv i Belgien
Sparvens uppfödare Kristina Larsson med Sparvens mamma Butterfly Flip och lillasyster Flip's Angeleye. Foto: Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Kristina Larsson i Sunne är uppfödare till både Butterfly Flip (SWB sto f-91 e Robin Z-Moderne xx) och hennes dotter Flip’s Little Sparrow (SWB f-06 e Cardento). Hon berättar för Ridsport om den obeskrivliga känslan när hon idag följde TV-sändningarna från Zürich.
  – Jag var högt upp i taket och skrek och applåderade, det var så spännande och så skoj och det kändes som jag var där, säger Kristina, som fått ta emot gratulationer hela kvällen och även haft sms-kontakt med Peder Fredricson.
  – Jag har också blivit uppmärksammad av vänner om att det är väldigt ovanligt att ston som presterat på den här höga nivån lämnar avkommor som är på väg upp till samma nivå, så det här är något alldeles utöver det vanliga.

  Kristina kan se många likheter mellan de två framgångsrika stona, även om hon upplever att Sparven är mer känslig och har en större integritet än Flippan.
  – Men jag kan se Flippan i hennes uppmärksamhet och i hennes vilja, och att alltid vilja göra sitt yttersta.

  Kristina berättar också att de här förmågorna har Flippan överlag nedärvt till alla sina avkommor, och hon kan se en stor likhet hos dem alla.
  – Det finns en valack efter Nabab de Reve som är en kopia av henne utseendemässigt.

  Totalt har Flippan 10 avkommor. Sparven är den första och hon föddes 2006 via embrytransfer. Efter att Flippan avslutat sin tävlingskarriär bar hon fram två föl själv – Flips Fairytale (e Click and Cash) född 2009 och Flip’s Angeleye (e Cartier van de Heffinck). Utöver dessa har Flippan ytterligare sju avkommor som kommit till via embrytransfer.
  – En av dem är tyvärr inte i livet idag, säger Kristina.

  Flippan flyttade för några år sedan till Stal de Muze i Belgien där hon fungerat som embrysto. Numera är hon dock pensionär.
  – Hon mår prima och har ett fantastiskt liv med egen hage och hon älskar sin stora box, säger Kristina, som hälsar på Flippan minst en gång om året.
  – Hon är rund och tjock och det är bra, för hon är en väldigt speciell häst med åsikter om hur hon vill ha det i sitt liv.
  – När jag träffar henne ser jag att hon känner igen mig, och det värmer i hjärtat, säger Kristina.

  180128_flippanleverpensionarslivibelgien_rolandthunholm
  Malin Baryard-Johnsson och Butterfly Flip. Foto: Roland Thunholm

  I dag äger Kristina två av Flippans avkommor: Flip’s Angeleye som föddes hemma och Kristina, och embryoavkomman Ninja Flip Z (ZANG sto f-12 e Nabab de Reve). Någon egen avel har hon idag inte utan båda stona är i träning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden