Dressyr
8 december 2019 09:56

Drottning Werth regerade i Salzburg

InternationelltPå söndagens förmiddag reds en omgång i världscupen med svenske Patrik Kittel i startfältet. Segern gick till tyska världsettan Isabell Werth.

Drottning Werth regerade i Salzburg
Isabell Werth och Emilio. Foto: Roland Thunholm

Isabell Werth visade återigen sin klass när hon femte omgången av säsongens världscup i dressyr i Salzburg, Österrike, på söndagen.

Klockan 11 gick första start i küren i Salzburg, Österrike.

Klassen hade 13 startande och enda svenska ekipaget, Patrik Kittel/Eddieni, gick ut som nummer 2 i klassen.

Ekipaget visade en händelserik kür i högt tempo och hög svårighetsgrad till Billy Idol-musik. Uppvisningen började med en fin piaff- och passagesekvens där allt satt bra till musiken.

Det blev dock en ganska kostsam miss i tvåorna. Dessa kom på böjt spår direkt efter en dubbelpiruett. Däremot var ettorna rytmiska och helt rena. Patrik Kittel gav fuxvalacken en liten klapp på halsen som uppskattning direkt efteråt.

Det blev 75,860 procent för ekipaget, som har tävlat tillsammans sedan i september då Patrik Kittel tog över hästen från sin gravida beridare Malin Wahlkamp Nilsson. 

Ledde länge

Resultatet skulle visa sig hålla långt och när halva klassen var avklarade ledde Patrik Kittel fortfarande. Närmast det svenska ekipaget i resultatlistan efter att sju ekipage gjort sin kür var Greklands Theodora Livanos/Robinvale med 74,455 procent.

Tysklands Helen Langehanenberg/Annabelle var första ekipage ut efter pausen och det eleganta ekipaget tog över ledningen med sina 78,150 procent.

Lördagens Grand Prix toppades av Tysklands Isabell Werth/Emilio och ekipaget visade hög klass även i söndagens kür. Inridningen var i en aktiv passage och direkt in i piaffpirutter efter hälsningen. Küren fortsatte sedan med bland annat distinkta tempoväxlingar i ett händelserikt program till operatoner. Emilio visade bland annat en kraftfull galoppökning, tvåor och ettor på båge och en svår övergång från piruett till piaff.

Det blev stående ovationer från publiken när ekipaget tog sig ut från arenan. Det blev ledning för ekipaget med 85,905 procent.

Piruetter ur skolboken

Tysklands Benjamin Werndl och Daily Mirror bjöd på ett magnifikt galopprogram med piruetter som tagna ur skolboken och kraftfulla ökningar och fina bytesserier. I travdelen tappade hästen energi i någon piaff men visade också slutor med härligt flyt och schwung. Den ökade traven lämnade inte mycket att önska. Det blev 84,705 procent och en andra plats.

Hemmaekipaget Victoria Max-Theurer gladde publiken med en stabil uppvisning tillsammans med Benaglio. Ekipagets 78,525 procent räckte till en tredje plats. Werth vann, Werndl blev tvåa och Patrik Kittel slutade sjua.

Det är västeuropeiska ligans femte deltävling av elva innan världscupfinalen i Las Vegas, USA, i mitten av april 2020. Isabell Werth är automatiskt kvalificerad till finalen i egenskap av titelförsvarare.

Här kan du läsa vad Isabell Werth sa efter sin seger och se en bit av hennes vinnande kür.

Resultat

Start- och resultatlistor

Livesändning, Clip My Horse

Livesändning FEI-tv

Totalställning, världscupen 2019/2020, västeuropeiska ligan

Kalender

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden