Sverige
6 februari 2015 07:51

Försäkringsbolag sågar veterinärvårdskostnader

Vårdkostnaderna för svenska husdjur som till exempel hästar och hundar har ökat snabbt under senare år. Nu går Folksams vd Jens Henriksson ut med hård kritik mot de bolag som dominerar den svenska djursjukvården.

– Vi har haft en enorm ökning av kostnader för skadehantering inom djurförsäkringar, säger Jens Henriksson, vd för Folksam i en intervju med Dagens Industri. 

Han säger vidare att det är framförallt hos AniCura och Evidensia som kostnaderna för djursjukvård har ökat mycket. AniCura finns på 65 orter i Norden och ägs av flera parter. Det är anställda, riskkapitalbolaget Nordic Capital stiftelsen Djursjukhus i Stockholm samt investmentbolaget Fidelio som äger bolaget. Evidensia Djursjukvård består av ungefär 90 djursjukhus och kliniker i Norden och ägs av flera stiftelser, de anställda samt riskkapitalbolaget EQT.

Folksam, som har många djur försäkrade, gjorde en egen undersökning och upptäckte att de största fakturorna kom från kliniker och djursjukhus som ingick de två dominerande koncernerna AniCura och Evidensia. De båda aktörerna står för ungefär två tredjedelar av den svenska marknaden för djursjukvård. 
– I vår omfattande granskning ser vi att kostnaderna för vård hos riskkapitalägda bolag är 40 procent högre, säger Jens Henriksson.
– Det här gör mig rasande. Jag är positiv till privata aktörer i vårdsektorn, men när riskkapitalbolag agerar så här ger de branschen dåligt rykte.

Det ska inte handla om att avancerad djursjukvård kostar mer, utan kostnadsökningarna gäller även vanligt förekommande skador och sjukkomar hos djuren. Det finns många exempel på rutinbehandlingar som har blivit dubbelt så dyra hos de två djursjukvårdjättarna jämfört med på fristående kliniker. 
– Vi kommer att sätta press på de här bolagen och styra över flödet av vård till djursjukhus och vård med skäliga priser, säger Jens Henriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden