Veterinärt
7 september 2020 08:36
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Hästars vaga sjukdomstecken

Ingrids insikterBristande aptit, diarré, håglöshet och viktnedgång är varningssignaler på att hästen är sjuk - människor måste träna sig på att upptäcka signalerna eftersom de som bytesdjur inte gärna vill visa sjukdomstecken. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson samlat på sig, hela listan hittar du här.

Forskningsnyheter: Hästars vaga sjukdomstecken
En håglös häst kan vara sjuk. Foto: Sabine Brose/Sorge

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som bytesdjur vill hästar inte gärna visa sjukdomstecken. Därför måste vi träna oss i att upptäcka de signaler som hästar sänder ut, menar den amerikanska professorn Elizabeth Davies, som har listat viktiga varningssignaler i den engelska tidningen The Horse:

    • Bristande aptit. Försvunnen eller minskad aptit kan bero på allt från magsår och kolik till andra sjukdomar som inte alls kommer från mag/tarmsystemet.
    • Diarré. Alla förändringar av hur träcken ser ut bör noteras, men diarré kräver särskild uppmärksamhet. Det kan gå från inte alltför illa till mycket illa på kort tid.
    • Håglös och står utanför gruppen. Hästar är normalt aktiva och håller sig inom gruppen, medan en sjuk häst står för sig själv, ofta helt stilla. Huvudet hänger lite, öronen är inte helt spetsade och ögonen verkar trötta.
    • Hårremmen. Om pälsen blir grov och matt eller tunnare än tidigare, finns det anledning att undersöka varför.
    • Viktnedgång och förändrad överlinje. Detta kan vara svårt att upptäcka på hästar man ser dagligen, men på foton brukar det synas tydligt. ”Använd mobilen flitigt och ta ofta bilder på hästarna”, uppmanar professor Davies och menar att ägarens magkänsla är viktig.

    Senor
    Hästens senor. Illustration: ”Hästens anatomi”, Svensk Travsport

    Högeffektslaser gav bra senläkning

    l Senor och ligament uppvisade positivt resultat av att behandlas med högeffektslaser (enbart för yrkesfolk) i ett polskt försök. Paulina Zielińska med kollegor delade in 26 varmblodiga tävlingshästar med skador i senor och/eller ligament i två grupper, där den ena gruppen fick 15 behandlingar av högeffekts-laser. Hästarna kontrollerades såväl före som efter behandling, kliniskt och med ultraljud. Forskarna fann att laserbehandlingen gav smärtlindring, minskade svullnad samt minskade hältan hos hästarna. De påpekar att det ännu inte finns något vedertaget protokoll för användningen av högeffektslaser på sen- och ligamentskador, utan att det behöver tas fram.

    Källa: Effects of High Intensity Laser Therapy in the Treatment of Tendon and Ligament Injuries in Performance Horses. Zielińska, Petal,  Animals 2020.


    Hästserum till covidsjuka

    I Argentina har läkare börjat ge ett hyperimmunt serum med antikroppar från hästar till svårt sjuka covid-19-patienter. Detta serum har visat lovande resultat i labbtester och framställs genom att hästarna injiceras med ett nyckelprotein från SARS-CoV-2 och genererarneutraliserande antikroppar, skriver den nya zeeländska sajten Horsetalk.


    Vatten duger bra till sår

    Tvättning med kranvatten ger lika god läkning och minskad mängd infektioner vid användning på sår, som steril saltlösning. Detta gäller både akuta och kroniska sår, enligt en panel av experter från England och Nya Zeeland som gått igenom över 330 studier, från såväl veterinär- som humansidan.

    Källa: BEVA primary care clinical guidelines: Wound management in the horse. Sarah L Freeman et al, Equine Veterinary Journal, 28 May 2020.


    091013408_abfa4
    Minskad avmaskning kan vara orsak till fler hudproblem. Foto: Paula da Silva/aand.nl

    Mer hudproblem med minskad avmaskning

    Den engelska specialisten i dermatologi Sue Paterson, har de senaste två åren sett en ökning av hudproblem hos hästar, vilket hon sätter i samband med minskad allmän avmaskning, enligt Horsetalk.co.nz.
    – Den tidigare överanvändningen av avmasknings-medel var inte bra, men samtidigt skedde en oavsiktlig behandling av vissa hudsjukdomar. De visar sig nu.

    Det är framför allt olika former av skabb, inklusive fotskabb, som har ökat. Sue Paterson uppmanar till direkt kontakt med veterinär vid misstänkta hudproblem för att få rätt diagnos och behandling.


    21,8 procent av 55 tidiga kastningar berodde på kromosomavvikelser hos fostret, enligt en engelsk studie.

    Källa: Whole genome analysis reveals aneuploidies in early pregnancy loss in the horse. Shilton, C A et al, Sci Rep 2020.

    Fakta

    Tre sätt att underlätta besök av veterinären:

    1. Se till att det finns god belysning och en ostörd plats där undersökning och behandling kan ske.
    2. Ge veterinären möjlighet att tvätta händer och stövlar. Ta med varmvatten i termos om det saknas i stallet eller ställ dit en vattenkokare.
    3. Ordna bordsyta för instrument och apparater, på lämpligt avstånd till undersökningsplatsen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden