Veterinärt
2 juli 2020 13:09
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Sätt hästarna i kondition igen

Ingrids insikterRidsports Ingrid Andersson har sammanställt den senaste tidens hetaste forskningsnyheter - denna gång är det bland annat hur skillnaden mellan träning och konditionsarbete förklaras, hästarnas sätt att dricka och hur många extra galoppsprång en fälttävlanshäst måste göra med fem kilos extra vikt på ryggen. Hela den spännande listan hittar du här.

Forskningsnyheter: Sätt hästarna i kondition igen
Allmän kondition byggs upp under två till tre månader (bilden har inget samband med texten).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den världsledande experten på träningsfysiologi, doktor Hilary Clayton, ger följande tips på hur tävlingshästar som varit avställda ska komma i form igen.

    Först förklarar hon skillnaden mellan träning och konditionsarbete:
    – Träning är de tekniska förberedelserna, att lära hästen de rörelser och de färdigheter den behöver på tävling. Konditionen stärker hästen, så att den blir kapabel att utföra det som krävs, med målet att behålla den frisk och sund även under maximal prestation.

    Igångsättningen inleds med kontroll av hovar och hur sadeln ligger samt en plan för hur utfodringen ska matcha ökad arbetsdos.
    – Börja med att skritta i tio minuter under tre till fyra dagar i veckan i två till fyra veckor. Öka tiden med tio minuter varje veckan.
    – Efter tre veckor skrittar hästen 30 minuter om dagen, börja då med korta travpass och därefter korta galoppass.

    Tecken på ”för snabbt, för länge och för snart” är ömhet i ryggen, hälta och inflammationer.
    – Det är lätt att låta sig luras av att hästens kardiovaskulära kondition – hjärta, lungor, blodtransport – förbättras innan styrkan gör det.
    – Låt inte den energiska och villiga hästen diktera arbetet.

    Allmän kondition byggs upp under två till tre månader, sedan vidtar specialisering för varje hästsportgren, beroende på den intensitet och uthållighet som behövs.

    Källa: Top conditioning tips from equine biomechanics expert, www.horsetalk.co.nz


    Kilon gör skillnad

    Inom galoppvärlden anses ett halvt kilo extra hos jockeyn motsvara en hästlängd vid ett lopp på 1 600 meter. Översatt till fyrstjärnig fälttävlan innebär det att fem kilos övervikt i sadeln gör 40 extra galoppsprång i terrängprovet. ”Det blir många tidsfel”, säger näringsexperten Dan Martin i Horse & Hound.


    Ingen annan enskild ras har lämnat ett sådant avtryck inom varmblodsaveln som det engelska fullblodet.
    Tio procent. Så stor del av hästens kroppsvikt består av huvudet..

    Inuti hästens huvud

    Mycket av hästens allmäntillstånd avgör vi genom att se på dess huvud: hur den håller det, öronspelet, om ögonen är klara och hur nosen samt slemhinnorna i munnen ser ut. Mer osäkert är vad som händer inuti huvudet – vilka sjukdomar och skador som kan dölja sig där. Datortomografi, DT, har visat sig vara ett utmärkt sätt att hitta olika skallproblem, ibland sådant som tidigare inte kunnat upptäckas förrän vid obduktion, skriver The Horse.

    Fynd som ofta görs är godartade tumörer i bihålorna, käkfrakturer som hindrat hästen att tugga ordentligt, tandproblem och främmande föremål. Det senare kan vara träflisor, små metallbitar, delar av växten åkerfräken eller foderbollar som fastnat.


    Hastrehab_lg-13
    Vänj hästen vid rullband. Foto: Lottapictures

    Vänj hästen vid rullband

    Anpassa tillvänjningen vid att skritta och trava på ett rullband efter varje hästs temperament, uppmanar polska forskare som undersökt 14 hästars reaktioner. De fann stora skillnader i uppträdande och fyra sätt att tackla situationen: flyktinstinkt, fastfrusenhet, nyfikenhet och ängslan.

    Källa: Horse Behavior, Physiology and Emotions during Habituation to a Treadmill. Masko, M.et al Animals 2020.


    Hastarpabete
    Forskare har studerat hästens sätt att dricka vatten. Foto: Krister Lindh

    Hästars sätt att dricka

    Professor Bethany Siehr, Ohio, har studerat hästars sätt att dricka vatten. Bland det hon observerat finns att de vill ha halsen utsträckt medan de dricker och att vattnet sugs in genom en liten öppning som bildas då över- och underläppen pressas samman.

    Bästa drickhöjden är i hästens brösthöjd. Maxhöjden för vattenkaret bör därför vara 0,3-0,4 gånger hästens mankhöjd.

    Hästar är mycket känsliga för vattnets lukt och smak, så karet bör rengöras ofta. De dricker mer ur hink än vattenkopp och föredrar en stor vattenspegel.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden