Veterinärt
7 november 16:56
Ridsportplus

Forskningssvepet: Svensk enkät om lastning av häst

ForskningLastning av häst innebär alltid en viss risk, eftersom hästar är flyktdjur som ogärna går in i trånga, mörka utrymmen och kan reagera negativt. I ett examensarbete har Elsa Widström genom en enkät undersökt hur 49 hästägare lastar sina hästar.

Forskningssvepet: Svensk enkät om lastning av häst
Enligt en enkät är det en minoritet av hästägarna som tränar sina hästar i lastning. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till vanliga problem angavs att hästen ”fryser fast” eller ”kastar sig bakåt”. Vidare beskrivs att hästen upplever att ”det blir trångt”. Ofta behövs en medhjälpare.

Tidigare studier har visat att hästar kan lära sig att tolerera situationer som tidigare framkallat rädsla genom tillvänjning. I lastningssammanhang kan detta till exempel ske genom att hästen lastas på och av upprepade gånger och bli transporterad kortare turer eller enbart lastas och direkt lastas av igen, ett antal gånger. På så sätt kan hästarna bli vana och lättlastade.

Majoriteten av de hästägare som besvarade enkäten uppgav dock att de inte direkt tränade sina hästar. Om det uppstod problem använde de negativ förstärkning – de tog bort ett obehag från hästen när den gjorde rätt. De som hade tränat aktivt på lastning använde positiv förstärkning och belönade hästen när den utförde rätt beteende.

***

Träna hästen för veterinär behandling

Vid årets brittiska BEVA-kongress för hästveterinärer slog veterinären och beteendeforskaren Gemma Pearson fast att 80 procent av hästveterinärerna skadar sig vid behandling av hästar, trots att de har olika fysiska medel och lugnande läkemedel till sin hjälp.

Vet Injecting Horse In Barn
Många veterinärer skadar sig när de ska behandla hästar. Foto: Istock

Pearson betonade att hästarnas farliga reaktioner var helt normala, eftersom de var under akut stress och hade ont. Men i stället för att veterinären försöker förhindra reaktionerna rent fysiskt, bör hästarna tränas i att stå lugnt medan de behandlas.

Detta kan göras genom operant betingning, där hästen lär sig att ett visst beteende ger respons, företrädesvis positiv respons i detta fall.

***

Tre sätt…

att servera hästen hö enligt ett brasilianskt försök:

  1. Fri tillgång. Hästarna åt mycket, minst halva dagen, och gick upp i vikt. Passar inte överviktiga hästar.
  2. Slow feeder. Ett nät över höet ökar tiden det tar att äta en viss mängd. Dessa hästar åt också halva dagen, men fick i sig mindre hö på den tiden.
  3. Foderautomat. Höet åts upp inom en fjärdedel av dagen och resten av tiden stod hästarna mest stilla, nosade på marken och åt upp sin egen spillning. De var mer aggressiva mot varandra.

***

50

procent av USA:s vuxna hästar av lätta varmblodiga raser, är överviktiga eller feta. 

***

Goda råd om sitsen

Så här säger den engelska dressyrcoachen Mary Wanless om biomekanik för ryttare:

Sits Nina Känsälä 5 230920 Rt
Stark, stabil en ändå smidig – så bör ryttarens bål vara. Foto: Roland Thunholm
  • Sträva efter att bli stark och stabil, men ändå smidig.
  • Ryggen bör varken svanka eller kuta, utan vara vertikal så att avståndet mellan säte och nacke är detsamma på fram- och baksidan av överkroppen.
  • Ryttaren bör varken sitta upprätt som om sadeln vore en het spisplatta hen inte vågar nudda eller sjunka ner tungt i den. 

Källor:

Svenska hästägares erfarenheter av lastning med häst. Elsa Widström

Effects of different hay feeders, availability of roughage on abnormal behaviors and cortisol circadian rhythm in horses kept in dry lots. Jéssica Carvalho Seabra et al.

Rider biomechanics: 13 things to bear in mind if you want to be a good rider. Horse & Hound

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden