Dressyr
19 augusti 2016 11:55

Från ridskola till SM-lagguld på två år

Bakom Karin Wanneruds SM-lagguld tillsammans med hästen Patriek och laget Dressage Club i söndags gömmer sig en riktig solskenshistoria. Hon köpte läromästaren Patriek för att få rida lite Msv och lära sig byta. Två år senare är det Intermediare I som gäller.

Från ridskola till SM-lagguld på två år
Att vinna SM-lagguld fanns inte ens i Karin Wanneruds drömmar när hon köpte läromästaren Patriek för två år sedan.

– Jag var nära att dö i en ridolycka 2012 när hästen jag red snubblade och gick omkull. Efter det tänkte jag att jag måste göra det som gör mig lycklig och köpa en egen häst, berättar Karin.

Tidigare hade hon ”bara” ridit på ridskola eftersom alla sa att det var ett så stort ansvar att ha egen häst och att man blev så bunden. På ridskolan hade Karin fått tävla division II och III under ganska många år men eftersom hon gärna ville få rida medelsvår fanns ändå drömmen om en egen häst där. Och efter olyckan bestämde hon sig alltså för att göra slag i saken.

– Jag tänkte att om jag tar mycket hjälp och köper en häst som kan mer än jag – hur fel kan det då gå, säger Karin.

Efter att ha ”knarkat hästnet” under ett halvår hittade hon till slut hästen med stort H.

– Egentligen letade jag inte alls efter en häst som gick Intermediare, jag tänkte mig en häst som gick medelsvår och kunde göra lite byten, men Patrieks blick på bilden i annonsen fångade mig, berättar Karin.

Det var dock många andra som också ville provrida Patriek, eller ”Putte” som han kallas, så Karin fick vänta ett tag. När det väl blev dags gick det inte särskilt bra.

– Jag var så nervös och red så dåligt, säger Karin.

Men ägaren tyckte att hon skulle få en ny chans och efter att ha varit medryttare någon månad fick Karin till slut köpa sin drömhäst.

– Och även om det inte gick så bra till att börja med – det var som att plötsligt börja köra en ferrari efter att ha kört en volvo tidigare – var Putte glad och jag var glad. Vi lekte och hade kul, berättar Karin.

Genom att leka kan man komma långt.

Lite på skoj började de tävla på LA-nivå. Det gick jättebra och blev placeringar i nästan varje klass. Så Karin och Putte höjde ribban allteftersom och efter drygt ett år tillsammans var de plötsligt upp i Intermediare I. Och ytterligare ett år senare tog Putte hem sitt andra lagSM-guld, denna gång med Karin på ryggen. Första gången var tillsammans med hans förra ägare.

Glada efter ännu en placering tillsammans.

Om någon hade sagt till dig när du köpte Putte att ni skulle nå så här långt, hade du trott på hen då?

– Nä, jag hade nog nästan blivit lite förolämpad tror jag. Det var alldeles för långt borta. Jag tror att det har gått så bra för att vi bara har lekt och provat oss fram. Vi har haft så roligt tillsammans. Putte har gett mig så mycket glädje, konstaterar Karin.

Men nu är det bara en tävling kvar tillsammans, den sista helgen i augusti. Sedan ska 19-åriga Putte få trappa ner tillsammans med en nybliven junior. Förhoppningen är att de tillsammans ska ta sig till junior-SM nästa år.

– De klasserna gör Putte i sömnen. Och han älskar att tävla så det vill jag inte ta ifrån honom. Men hittills har han och jag bara blivit bättre och bättre tillsammans och jag vill att vi slutar på topp, förklarar Karin beslutet.


Dags för Putte att trappa ner.

Hon kommer fortsätta äga Putte och ha full koll på honom – den nya ryttaren bor i närheten. Men själv ska Karin samtidigt ge sig ut på en ny resa tillsammans med sin tränare Jennie Larsson och sin nyköpta sexåring. En resa som innebär att gå från att rida en läromästare till att själv utbilda en unghäst.

– Så nu kommer jag få se vad jag verkligen har lärt mig tillsammans med Putte, konstaterar Karin utan att låta alltför orolig. Hon litar på de kunskaper hennes drömhäst har gett henne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden