Dressyr, Ponny
30 juli 2021 14:28
Ridsportplus

Fyra helsyskon bland de minsta ponnyerna på SM

DressyrsyskonInte mindre än fyra av de minsta dressyrponnyerna vid ponny-SM på Grevagården är helsyskon – samtliga med prefixet Stenbroåsens. "De har nästan bjudit in sig själva till arbete", säger uppfödaren Chris Danielsson om sina skyddslingar. Läs mer om hennes framgångsrika avel här.

Fyra helsyskon bland de minsta ponnyerna på SM
Ronja Kardos och Stenbroåsens China Girl ligger tvåa inför finalen i kategori B. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid ponny-SM i dressyr som avgörs nu i helgen är det rena släktkalaset i kategori B. Av totalt 16 ponnyer i startlistan är fyra helsyskon: China Girl, Cover Girl, Carlos och Cessna, alla med prefixet Stenbroåsens och resultat av Chris Danielssons målmedvetna dressyrponnyavel.

Chris Danielsson födde upp welshponnyer i liten skala i Ullared i Halland från 1970-talet och en bit in på det nya millenniet. Redan tidigt var siktet inställt på ponnyer för dressyrsporten.
– Min dotter som var liten och nätt red dressyr och älskade att utbilda ponnyer, dessutom tog vi hjälp av Emily Kjerrman, berättar Chris.

Egentligen var det inte kategori B-ponnyer Chris främst ville ha. Men Stenbroåsens Cessie RW 871 som är mor till de fyra SM-ponnyerna lämnade B-ponnyer snarare än C-ponnyer. Cessie kom ur den stostam som Chris hade haft ända sedan hon började med sin avel. De goda rörelserna kom enligt Chris från Cessies mamma Mimi, som lämnade ponnyer med bra bakbensarbete.

Far till syskonskaran på SM är Wildzang’s Gloriant RW 89 som var Stenbroåsens stamhingst under många år. Chris hittade honom på den internationella welshutställningen i Roskilde 1990 då han var två år och visades av sin holländske uppfödare. Gloriant lämnade samarbetsvilliga, arbetsvilliga ponnyer.
– De gillar verkligen barn och att bli ompysslade, och har nästan bjudit in sig själva till arbete, säger Chris.

Stenbroåsens Cessie Rw 871
Mamman till syskonen, Stenbroåsens Cessie, när Sverige var värd för den internationella welshutställningen på Åbytravet 1998. Foto: Eva Jangö
Wildzang's Gloriant Rw 89
Pappan till syskonen, Wildzang’s Gloriant, från avelsvärderingen 2001. Foto: Eva Jangö

”Folk tipsar varandra”

Under åren som uppfödare försökte Chris Danielsson behålla sina uppfödningar till dessa var fyra år, och placera dem i bra hem med hästkunniga föräldrar. Med åren och framgångarna som uppfödare av dressyrponnyer har ryktet hjälpt till att få ut allt fler av Stenbroåsen-ponnyerna på tävlingsbanorna.
– Man får hjälp när stuteriet funnits länge. Folk tipsar varandra och säger ”den har lätt för att lära, den blir en bra läromästare”, berättar Chris.

Chris Danielsson är inte aktiv som uppfödare längre, men försöker följa ”sina” ponnyers resultat på dressyrbanorna. Men att det skulle vara så mycket som fyra syskon med på årets SM var en överraskning för henne. Medaljchans finns nog också: Stenbroåsens China Girl och hennes ryttare Ronja Kardos tog guld på SM förra hösten, och Stenbroåsens Carlos har tre SM-medaljer med tidigare ryttare.

Ytterligare en ponny från Stenbroåsen deltar för övrigt vid meetinget på Grevagården, dock inte i SM-klasserna utan i Mats Mellberg Cup för de ryttare som inte kommit riktigt lika långt. Det är Stenbroåsens Ante, SM-vinnare 2014 och 2015, som fått en ny liten ryttare. Även han har Wildzang’s Gloriant som far, men med en syster till Stenbroåsens Cessie som mamma.

Stenbroåsen-syskonen i SM i dressyr kat B:
Stenbroåsens Cover Girl skm f 1999, ryttare Alice Bergfeldt, Föreningen Mantorps Ryttarna
Stenbroåsens Carlos skm f 2002 , ryttare Felicia Hjalmarsson, Säterbygdens Ridklubb
Stenbroåsens Cessna skm f 2004, ryttare Alicia Hernström, Södertälje Ridklubb
Stenbroåsens China Girl gbr f 2007, ryttare Ronja Kardos, Willands Ryttarförening

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden