Avelsnyheter
25 december 2013 20:06

Giannas ättlingar på export

Stoet Gianna är elitpremierad i dag men hon kom till stuteri Stubbäng lite av en slump 1997. Nu går ännu en SWB-avkomma på export och kanske blir det en godkänd DWB-hingst i mars.

Giannas ättlingar på export
Gianna hemma på Stuteri Stubbäng

Gianna 24888 är född 1994 i Tyskland hos Jürgen Sandbrink efter Grundsee-Shogun xx. Stuteri Stubbäng, Ann Westling och Carl-Johan Persson, fick ta över stoet efter att en skada omöjliggjort ridkarriär när Gianna var bara tre år gammal.

Hon är ett fint sto men lite alldaglig åtminstone enligt hennes ägare. Trots det har hon överträffat alla deras drömmar som avelssto. Gianna har levererat elva fina föl och avkommor där många blivit tävlingshästar och dottern Donna Gerbera född 2002 efter Don Primero är redan elitpremierad efter bara fem avkommor. Det var den första avkomman i en serie mycket lyckade helsyskon.

Valacken Dexippos född 2003 var den förste att exporteras, han gick till Spanien men återkom till Sverige och startade i både Falsterbo och Breeders som 5- och 6-åring.

Dottern Gazella född 2004 efter samma hingst vann 7-årsklassen i Falsterbo 2011 med Pernilla André-Hokfeldt som tävlat den kolsvarta fram till dess.

Helbrodern Diabas född 2007 har ridits av Josephine Lunn och följde med ner till Tyskland där Josephine arbetar hos Patrik Kittel. Den unga ryttarinnan har redan varit i nationens tjänst – det var Josephine som transporterade upp Toy Story till Herning blixtfort i augusti. Diabas samägs av Stuteri Stubbäng och Eva Cavell som nu förmedlat en försäljning och export av valacken till Sydafrika.

Rikssto-vinnaren Giovanna född 2009 efter Blue Hors Don Romantic fick 50 poäng på sitt treårstest och förblir i Stuteri Stubbängs ägo, riden och tränad av Pernilla André Hokfeldt. Giovanna var i final i Breeders under hösten 2012.

Hingstämnet Zermillo vann Nordvästra Skånes fölchampionat 2010. Han var efter Zuidenwind och såldes som föl till  Pernilla Gyllbring. Hon hade honom i träning hos Mia och Ebba von Essen som förmedlade honom vidare till Helgstrand Dressage Stables. De har nu anmält hingstämnet till förbesiktning i Vilhelmsborg den 4 januari.

Giannas sista avkomma Zargasso, helbror till Zermillo, såldes på elitfölauktionen 2012 till familjen Skeppstrand. Han skadade tyvärr sig så allvarligt att han inte gick att rädda.

Giannas avkommor har gett SWB många fina tillskott även om hon själv var importerad. Den gamla bakbensskadan har till slut tagit ut sin rätt och det fina avelsstoet ska få vandra vidare innan hon går in på sitt tjugonde år.

– Vi kunde aldrig ana hur fantastisk hon skulle vara i aveln, Gianna har överträffat alla våra förhoppningar, berättar Carl-Johan Persson. 
– Det är aldrig lätt att ta adjö men vi måste, istället gläds vi åt hennes fina avkommor på tävlingsbanorna framåt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden