Dressyr
13 juli 2018 20:10

Gina Tricot-segern till Cecilia Berglund Bergåkra

FalsterboCecilia Berglund Bergåkra har sparat på starterna för Primavera i år, men när de väl startar gör de det med besked. Under fredagen blev det seger i finalen av Gina Tricot Future Elite i Falsterbo och så släppte ryttaren nyheten att hon blir skåning på deltid.

Gina Tricot-segern till Cecilia Berglund Bergåkra
Cecilia Berglund Bergåkra tog hem segern i YR-ryttarnas final med Primavera. Foto: Pernilla Hägg

Ridsports komet Cecilia Berglund Bergåkra har enligt sig själv haft något av ett mellanår i år. 17-åringen bröt benet strax innan årskiftet, men var ändå snart på ryggen igen.

I början av mars gjorde hon årsdebut på dressyrbanan i holländska ’s-Hertogenbosch med sin U25-häst Duschesse, men YR-hästen Primavera (SWB sto f-03 e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk) har hon inte startat i några klasser före SM i år.
– Primavera ingår i en väldigt svår bodelning så jag har inte velat starta henne någonting i år, berättar Cecilia.
– Det enda för Primavera i år var SM, och sedan blev det NM och nu så blev det Falsterbo, men det var bara en bonus.

Cecilia Berglund Bergåkra bor i Hälsingland men håller nu på att installera sig på deltid hos familjen Hammarström i skånska Höllviken.
– Vi ska ha sex boxar där och så har vi skaffat ett litet hus. Men jag kommer att vara mycket hemma i Hälsingland också eftersom jag går sista året på gymnasiet hemma på vår egen gård, säger hon.
– Det är enklare att vara här nere i Skåne, särskilt på vintern. De är ganska jobbiga hemma hos oss.

180713_falsterbo_pernillahagg_ceciliaberglundbergakra
Finalsegraren Cecilia Berglund Bergåkra på Primavera (SWB sto f-03 e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäk) Foto: Pernilla Hägg

Vid SM blev det silver för ekipaget, som förra året tog guld. I fjol fick Cecilia och Primavera rida för de svenska förgerna vid EM, men så blev det inte i år.
– Eftersom jag inte startat i något innan var det inte aktuellt, förklarar Cecilia, som däremot red NM på Primavera och där tog silver både i lag och individuellt.

I Falsterbo hade Cecilia och Primavera inte sin bästa dag i kvalet, men när det gällde i finalen som reds som en Kür för Unga Ryttare stämde allt.
– Vi satte alla svårigheter i programmet och jag hade en superbra känsla, säger Cecilia. Domarna gillade vad de såg och belönade ekipaget med 74,042 procent.

180711_falsterbo_pernillahagg_beatriceivarsson
Beatrice Ivarsson på Charles (SWB val f-06 e Bocelli-Chapman, uppf Britt-Marie H-Ivarsson ). 72,459 procent gav en andraplats. Foto: Pernilla Hägg

Tvåa i Gina Tricot-fnalen i Falsterbo kom Beatrice IvarssonCharles, som även tog en andraplats i kvalet – i finalen blev det 72,459 procent för ekipaget. Trea  i finalen placerade sig Wilma BjörkXanté med 72,0 procent, som även kom trea i kvalet.

180713_falsterbo_pernillahagg_wilmabjork
Wilma Björk kom på tredje plats med Xanté (SWB val f-06 e Santino-Donnerhall, uppf Flyinge AB). Procenten blev 72,0. Foto: Pernilla Hägg

Kvalet som reds under onsdagen som en FEI Prix S.t Georges, och den avgjorde startordningen till finalen. Kvalet vanns av Amanda SvanbergQuite Swift (SWB val f05 e Quite Easy-Swift, uppf Rita Alisdotter) med 70,980 procent av eniga domare.

180713_falsterbo_pernillahagg_amandasvanberg
Amanda Svanberg på Quite Swift (SWB val f-05 e Quite Easy-Swift, uppf Rita Alisdotter) red ihop 70,5 procent i finalen och kom på femte plats. Kvalklassen vann de. Foto: Pernilla Hägg
180713_falsterbo_pernillahagg_amandaholmertz
Amanda Holmertz och Celine Dion (SWB sto f-05 e Riccione-Ganesco, uppf Ann-Kristin Karlsson) belönades med 68,125 procent och kom på åttonde plats. Foto: Pernilla Hägg
180713_falsterbo_pernillahagg_sandraaagaardhyrm
Danska Sandra Aagaard Hyrm red Cavanillas-W (KWPN val f-07 e Florett AS, uppf Jesper Hyrm) till sjunde plats med 68,750 procent. Foto: Pernilla Hägg
180713_falsterbo_pernillahagg_jenniferlindvall
Jennifer Lindvall och Bobcat (HANN val f-06 e Breitling W-Silvano N, uppf Hans-Heinrich Oltman) belönades med 69,542 procent och kom på sjätte plats. Foto: Pernilla Hägg
180713_falsterbo_pernillahagg_ludwigwilken
Ludwik Wilken red ihop 71,167 procent med Capo Knight (DWB val f-03 e Crelido-Akinos, uppf Leif Adolphsen) och kom på fjärde plats. Foto: Pernilla Hägg
180713_falsterbo_pernillahagg_seger
Cecilia Berglund Bergåkra vann finalen av Gina Tricot Future Elite i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

Resultat kvalklassen
Resultat finalklassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden