Veterinärt
11 februari 2020 18:55
Ridsportplus

Godkänd medicin med stamceller nu i Sverige

Ny metodNu finns ett godkänt preparat med stamceller för behandling av hästars leder i Sverige – och det kan gå på försäkringen. Veterinären Axel Wallman tror på goda resultat för hästar med lindrig till måttlig artros i leder och broskskador.

Godkänd medicin med stamceller nu i Sverige
Sedan en tid har det funnits stamcellsbehandling som inte är specifik till en viss häst, som kommer från donatorhästar och odlas fram till rätt stadie och mängd. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under ett femtontal år har man arbetat med stamcellsbehandling av häst. Hittills har behandlingen inte varit godkänd som läkemedel, och försäkringsbolag har inte ersatt kostnaderna.

– Då har man tagit stamceller från en specifik häst, förökat cellerna och sprutat in dem i samma häst, förklarar Axel Wallman, chefsveterinär på Mälaren hästklinik i Hölö.

Sedan en tid har det funnits stamcellsbehandling som inte är specifik till en viss häst, som kommer från donatorhästar och odlas fram till rätt stadie och mängd. De här stamcellerna är programmerade mot broskceller (kondrocyter). Preparatet är nu godkänt som läkemedel, vilket innebär att vetenskapen styrkt säkerhet och effekter. Det innebär att försäkringsbolag kan komma att godkänna behandlingen.

– Den här behandlingen har funnits ett tag i Europa, men leverantörer har haft en del att lösa när det gäller transportkedjan, berättar Axel Wallman.

Cellerna kyls ner med kväve

Från kontinenten och upp till Danmark har det gått att ordna leveranser med säkerställd kvalitet men det har inte fungerat så långt som upp i mellansverige. Alla celler kyls med kväve ned till minus 80 och distributörerna har nu kontrollerat kedjan så att den fungerar och att det kan garantera att cellerna fungerar även efter 122 timmar i fryslådorna.

– Nu när vi får säkra leveranser har vi också investerat i en frys som går ner till minus 80 grader, så att vi kan lagerföra preparatet själva. Det blir enklare och lite mer ekonomiskt. Det  innebär att vi kan behandla hästar på kliniken samma dag som diagnosen ställs, säger Axel Wallman.

Axel-wallman
Axel Wallman. Foto: Roland Thunholm

Men vad är då den här sortens stamcellsbehandling? Någon sorts mirakelmedicin? Nja, svarar Axel Wallman.
– Man bör inte använda den på hästar som har enkla ledinflammationer där det fungerar bra med andra behandlingar. Inte heller på hästar som har väldigt slitna leder där prognosen är dålig.

Artros och broskskador

Det forskarna menar att stamcellspreparatet kan fungera på är lindriga till måttliga besvär i lederna. Allt enligt de studier som hittills har gjorts.
– Man kan behandla lindrigt till måttligt slitna leder, lätt till måttlig artros, eller efter operation med lindriga till måttliga broskskador i leden, säger Axel Wallman.

– Har man en häst med kraftig artros eller allvarliga skador i leden kan stamceller fortfarande vara ett bättre alternativ än andra behandlingar men någonstans blir det en gränsdragning – när är det värt att fortsätta att behandla vidare? Hästarnas välbefinnande måste komma först. Är prognosen för dålig kan det vara bättre för hästen att pensioneras eller dömas ut.

Mälaren hästklinik har diskuterat behandlingen med några stora försäkringsbolag.
– Det kan vara så att en del försäkringsbolag ersätter, och det är jättefint, det är en dyr behandling, säger Axel Wallman.

Liquid Nitrogen Bank Containing Suspension Of Stem Cells. Cell
Rent vetenskapligt är det nya stamcellsmetoden den första i sitt slag som fått så bra resultat att man kunnat registrera den som läkemedel.

Dyr behandling

Men han är själv lite oroad över kostnaderna för behandlingen. Kostnaden ligger i dagsläget runt 12 000 kr plus moms för själva medicinen och transport.
– Men vi hoppas att priserna kan bli något mer överkomliga när det blir mer använt.

Axel Wallman menar att veterinärer måste vara noga med att välja ut rätt fall och det gäller att hästarna rehabiliteras på rätt sätt.
– ”Case selection” är av yttersta vikt för framgång. Det är en dyr behandling. Om veterinärer börjar använda den för generöst blir det en belastning för försäkringsbolag och försäkringskollektiv.

Den som inte får behandlingen godkänd av sitt försäkringsbolag kommer att kunna bekosta det hela själv. Om man vill ta reda på ersättningsvillkor för den här typen av behandling bör man höra med sitt försäkringsbolag.

”Ingen quick fix”

Stamcellsbehandlingen är ingen quick fix, säger Axel Wallman.
– Det här är inte något man gör för att behandla sin tävlingshäst för lindrig hälta mellan tävlingarna. Karenstiden är också satt till 28 dagar.

Rent vetenskapligt är det nya stamcellsmetoden den första i sitt slag som fått så bra resultat att man kunnat registrera den som läkemedel. Kanske beror det just på att det är ”generella” stamceller och inte hästens egna, funderar Axel Wallman.

– Det är svårt att göra studier i den här omfattningen med hästens egna stamceller. I de här experimenten går det att reproducera, och det känns bra att använda ett sådant läkemedel.

Fakta

Hur funkar stamcellsbehandlingen?

Det nya godkända läkemedlet gäller ledproblem, men det pågår försök för att kunna lösa sen- och ligamentsskador med stamceller programmerade mot tenocyter (cellerna i senor).

Veterinären sprutar in mellan 1,4 och 2,5 miljoner celler direkt i den skadade leden.

Stamcellerna skickar signaler till andra celler och annan vävnad i leden och får att leden att fungera bättre.
Stamcellerna försvinner efter ett tag, men efter det händer saker med leden på signalsubstansnivå som gör att effekten kvarstår med en bra effekt över lång tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden