Dressyr
8 september 2023 10:15
Ridsportplus

Drottningen kvar på tronen – Nilshagen bästa svensk i GPS

EM i dressyrGrand Prix Special på årets EM i är klart. Världsettan visade varför hon är just världsetta och två svenskar har gått vidare till söndagens kürfinal.

Drottningen kvar på tronen – Nilshagen bästa svensk i GPS
Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB efter sitt program. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fredagens Grand Prix Special består av de 30 bästa från onsdagen och torsdagens Grand Prix.

Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB tog hand om guldet. Danmarks Nanna Skodborg Merrald/Blue Hors Zepter tog silver och Storbritanniens Charlotte Dujardin/Imhotep brons.

Både Therese Nilshagen och Patrik Kittel är vidare till söndagens kür med åttonde respektive 13:e plats.

Ridsports samlade rapportering om EM i dressyr och paradressyr

Referat från klassen

16.50. Nanna Skodborg Merrald, Danmark, var sist ut med Blue Hors Zepter. Ekipaget utstrålade harmoni i det inledande travprogrammet där allt satt som det skulle. Hästen visade stor bärighet och en härlig rytm. Någon hackade det lite i ingången till passage. Skritten var avspänd och galoppen började starkt. Ekipaget visade samma bärighet i galoppen med riktigt fina piruetter. Det blev 81,763 och ett silver för det danska ekipaget.

16.42. Storbritanniens Carl Hester lotsade Fame genom uttrycksfylla ettor och piruetter som gav 9:or. Avslutningen var jämn och stadig. Ekipaget slutade på 80,106 procent och en fjärde plats när ett ekipage återstod.

16.30. Storbritanniens Charlotte Dujardin och 10-årige Imhotep är nyblivna Europamästare i lag och visade att de vill vara med i den individuella medaljstriden på detta EM. Travprogrammet var både mjukt och kraftfullt med en häst i fin balans och form. Den ökade skritten var avspänd och energisk. I piaffen direkt efter skritten tappades lite rytm.

Galoppen var bärig och rytmisk även om första fattningen inte var exakt på punkten. Bytesserierna såg spikraka ut. Det blev 82,583 procent och en andraplats.
– Det var mycket atmosfär där inne i dag, men jag är så stolt över hur han gjorde det, säger Charlotte Dujardin.

Dujardin1
Storbritanniens Charlotte Dujardin och Imhotep. Foto: Kim C Lundin
Dalera
Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB. Foto: Kim C Lundin

16.20. Världsettan Jessica von Bredow-Werndl visade upp samma lätthet med TSF Dalera BB som hon har gjort de senaste åren när de har vunnit det mesta tillsammans. 10:orna trillade in för skritten och piaff och övergångar piaff-passage. Det tyska ekipaget fick dock inte till ena bytesserien ordentligt, men visade också en fin serie med ettor.

Den avslutande piaffen var verkligen på bakdelen och i en fin rytm. Det blev personligt rekord, nya ledning i klassen när det stod klart att ekipaget slutat på 85,593 procent.
– Hon vill vara till lags, hon vill visa vad hon kan där inne, säger ryttaren om sin stjärna.

Världsmästaren levererade

16.10. Regerande individuella världsmästaren och Europamästaren i lag, Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale missade visserligen i ettorna, men fick publiken att brista ut i ett ”åååh” för sin ökade trav som gav flera 10:or. Den godkände hingsten leverade också passage, galoppökning och piruetter i världsklass i ett program med mycket utstrålning och stjärnglans. Publiken ville knappt sluta applådera. Det blev 81,763 procent och en klar ledning.

16.00. Rutinerade tyskan Isabell Werth lotsade DSP Quantaz i stort sett felfritt genom ett program som präglades av exakthet och kraft. Det blev 78,252 procent och ledning när fem ekipage återstod.
– Det var min bästa Special med honom, han var så stadig och så med mig. Han var super, säger ryttaren efter sin ritt.

15.50. Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD lyckade inte visa sin starka ökade trav i första försöket, men reparerade det vid nästa tillfälle. Skritten var energisk. Det blev en miss i tvåorna i ett galopprogram som var i härlig uppförsbacke med kraftfulla språng. Det blev 76,140 procent och en andra plats.
– Det hände något i passagen och i när jag red ut i den andra piaffen, då var vi lite i osynk på något vis. Och så var det missar i ingången till tvåorna, men annars är jag nöjd. Jag tror jag satt fram lite där i ingången till tvåorna, säger Therese Nilshagen.

Harmonisk dansk uppvisning

15.40. Danmarks Carina Cassøe Krüth gjorde en halt enligt skolboken när hon red in på Heiline’s Danciera. Travprogrammet var säkert och stabilt, skritten var dagens bästa och gav en 10:a. Det blev en liten miss i tvåorna men ettorna satt som de skulle. Avslutningen med passage och piaff på medellinjen var riktigt fin och det blev 75,547 procent för den harmoniska uppvisning vilket räckte till en tredje plats.

Carina
Danmarks Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera. Foto: Kim C Lundin
Danskafans
De danska fansen i Riesenbeck hade många anledningar att jubla. Foto: Kim C Lundin
Therese1
Therese Nilshagen såg nöjd ut med sitt program. Foto: Kim C Lundin

15.30. Tysklands Frederic Wandres och Bluetooth OLD sköt upp sin start lite på grund av en tappsko. Väl på banan kunde ha haft mer lyft i sin piaff, men visade generellt ett fint flyt genom sitt starka, jämna programm. Det blev dock en miss i ettorna. Avslutningen bjöd på energisk passage och piaff och applåderna rungade efter ekipagets välbalanserade uppvisning. Det blev ny ledare med 77,052 procent.

Kittel till küren

15.00. Patrik Kittel och Touchdown var först ut av de båda svenska ekipagen. Ekipaget visade ett taktmässigt travarbetet. Skritten var energisk och övergången därifrån till piaffen var mjuk och smidig. Galoppslutorna flöt på och tvåorna var luftiga och uttrycksfulla. Ettorna var lite svajiga i sidled, men rena. Den sista travökningen hade det mesta en kan önska. Piaffen på sista medellinjen tappade lite energi och rytm.

Den svenske ryttaren såg dock glad och nöjd ut. när han vinkande red ut från banan. Det blev 74,727 procent och en fjärde plats så här långt i klassen när 21 ekipage har gjort sitt program. Det innebär att han är klar för söndagens kür.

– Jag är väldigt nöjd, och han var duktig därinne, säger Patrik Kittel om Touchdown. − Det blev inga stora fel, men sen låg domarna lite ojämnt. En satte mig som etta och en som åtta och det känns ju sådär.
− Men han gör ett bra mästerskap så jag åker hem och tränar i stället för att gnälla, säger Patrik Kittel efter sin ritt.

14.50. Danmarks Andreas Helgstrand slutade på 74,757 procent efter bland annat en bländande ökad trav med Jovian.

Fredric Wandres Ger-1
Tysklands Frederic Wandres och Bluetooth OLD. Foto: Kim C Lundin
Wandres
Tysklands Frederic Wandres och Bluetooth OLD fick de tyska fansen att jubla efter sitt test. Foto: Kim C Lundin
Emelie
Emmelie Scholtens och Indian Rock, Nederländerna. Foto: Kim C Lundin
Daniel
Daniel Bachmann Andersen och Vayron. Foto: Kim C Lundin
Mattiasrath
Matthias Alexander Rath och Thiago GS, Tyskland. Foto: Kim C Lundin

14.40. Nederländernas Emmelie Scholtens slog personbästa med en välbalanserad Indian Rock som gjorde allt rätt utom i den ena bytesserien där det blev ett litet misstag. Ekipaget slutade på 75,957 och tog ledningen i klassen.

14.30. Tysklands Matthias Alexander Rath och Thiago GS visade korrekta ettor och en härlig ökad trav. Något verkade störa hästen på sista uppridningen på medellinjen. Det blev 72,994 procent.

Danmarks Daniel Bachmann Andersen och 12-årige mästerskapsdebutanten Vayron gjorde bytesserier med fint lyft och uttryck, även om det fanns liten tendens att hästen kröp upp med nacken. Sista medellinjen började med kraftfull om än lite svajande passage. Det blev en liten miss i en övergång dock. Men ett överlagt starkt test gav 75,213 procent och ny ledare i klassen.
– Jag hade bestämt mig för att våga ta lite risker i det, och det fungerade för mig, säger ryttaren efter sitt program.

Gareth Hughes Gbr -3
Gareth Hughes program med Classic Briolinca präglades av harmoni och lätthet. Foto: Kim C Lundin
Totalhope
Isabell Freese och Total Hope OLD i fredagens Grand Prix Special. Foto: Kim C Lundin

14.15. Nu börjar det hetta till med de 15 bästa ekipagen efter onsdagen och torsdagen på startlistan. Gareth Hughes från Storbritanniens guldlag presenterade 17-åriga stoet Classic Briolinca i en fint balanserad och aktiv passage. Överlag gav ekipaget ett harmoniskt intryck men kunde har visat ett starkare uttryck. Bytena var raka, stadiga och korrekta. Piruetterna var programmets höjdpunkt. Det blev 74,651 procent och ny ledare i klassen.

13.00. Innan lunchpausen hade 14 ekipage gjort sitt program och Frankrikes
Morgan Barbançon/Habana Libre A hade letat sig in på andra plats med 74,210 procent.

12.25. Norska ryttaren Isabel Freese och tidigare Sverigebaserade godkände hingsten Total Hope gör sitt andra internationella mästerskap. Hingsten har byggt på sig en hel del muskler bara senast VM i Herning förra året, men hade en tendens i fredagens GPS att bli lite kort i formen. Ekipage glänste i sin första travsluta som var rytmisk med massor av spänst. Passagen var kraftfull. Hingsten visade också en avspänd skritt, ettorna satt som de skulle men det blev ett litet misstag i tvåorna. Det blev 74.240 procent och ledning i klassen efter tolv ekipage. Detta innebär också att ekipaget är bland de 18 som får starta söndagens kür.

Morgan
Morgan Barbançon och Habana Libre A, Frankrike. Foto: Kim C Lundin
Nicholas Wagner Lux Quater Back 2 Kcl
Nicolas Wagner Ehlinger, Luxemburg, firar sina 70,441 procent i Grand Prix Special tillsammans med Quater Back Junior FRH. Foto: Kim C Lundin
Pauline
Pauline Basquin och Sertorius de Rima Z Ifce var ett av fyra franska ekipage i fredagens Special. Foto: Kim C Lundin
Joao Pedro Moreira Kcl
Joao Pedro Moreira och Zonik Hit. Foto: Kim C Lundin
Alexander
Frankrikes Alexandre Ayache och Jolene. Foto: Kim C Lundin
Marlies
Marlies van Baalen och Habibi DVB, Nederländerna, låg länge i ledning. Foto: Kim C Lundin

12.00. Österrikes Florian Bacher/Fidertraum OLD började med bland annat en fin ökad trav. Ekipaget visade också fina, kontrollerade piruetter i fin balans. Det blev 71,520 procent.

Frankrikes Pauline Basquin/Sertorius de Rima Z Ifce var näst på tur. Ekipaget visade mjuka övergångar, säkra bytesserier och fin passage. Det blev personbästa 73,328 procent och en andraplats när nio ekipage hade gjort sitt.

Sju innan första pausen

11.40. Innan första pausen hade sju ekipage gjort sin Special, och Portugals
João Pedro Moreira petade ner spanjoren till en tredje plats genom att få ihop 72,553 tillsammans med Zonik Hit.

11.15. När de första fem ekipagen gjort sitt toppas klassen av Nederländernas
Marlies van Baalen/Habibi DVB med 73,511 procent, följd av Spaniens Alejandro Sánchez del Barco/Quincallo de Indalo med 71,109 procent. Domarna verkar så långt vara ganska eniga om både procent och placering av ekipagen.

10.15 inleds dagens klass, en Grand Prix Special som består av de 30 bästa från onsdagen och torsdagens Grand Prix. Det delas ut individuella medaljer efter specialen, som beräknas vara slut 16.50. De 18 bästa går sedan vidare till söndagens Grand Prix Kür, där det väntar tre nya individuella medaljer.

Svenska ekipagens starttider

14.50 Patrik Kittel/Touchdown
15.40 Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD

Liveresultat
Startlista GP Special
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida
FEI:s sida om EM i dressyr
Master list dressyr
SVT sänder klassen med start 10.05
FEI-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden