Träningstips
18 september 2023 16:03
Ridsportplus

Grégory Cottard: ”Så tränar jag balans och kroppskontroll”

ProffstipsetDen franske hoppryttaren Grégory Cottard kunde i perioder knappt gå på grund av sina ryggproblem. Räddningen blev pilatesbollen, som han använder både för att bygga upp kroppskontroll och för att meditera.

Grégory Cottard: ”Så tränar jag balans och kroppskontroll”
Läs proffstipset med Grégory Cottard, fransk landslagsryttare, känd för sitt lite annorlunda tänk kring ridning. Foto: Jean Baptiste Poggi

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  1. Fundamentalt att kunna hantera sitt bäcken.

  Pilatesbollen hjälper oss att bättre lära känna vår bäckenregion, som är en alldeles fundamental del i ridningen.

  Mitt råd är att du börjar med att lära dig detta på pilatesbollen innan du försöker göra det på hästens rygg. Bollen hjälper också till att öva upp din kroppsuppfattning, medvetenheten om hur olika kroppsdelar rör sig samt stärker såväl muskler som koncentrationsförmåga.

  2. Lär dig manövrera bollen i olika riktningar.

  5d4a9234
  Om du känner dig osäker på bollen och är rädd för att ramla, kan du placera den i ett hörn så att du kan ta hjälp av väggarna. Foto: Jean Baptiste Poggi

  Första steget är att sitta på bollen med fötterna i marken och på ett naturligt sätt försöka känna hur bollen rör sig när du flyttar den framåt, bakåt eller åt sidan.

  Om du känner dig osäker på bollen och är rädd för att ramla, kan du placera den i ett hörn så att du kan ta hjälp av väggarna. Därefter går du vidare till att fokusera på att hålla axlarna stilla medan du rör på bäckenregionen och på så vis får bollen att röra sig. Målet är att du kan lyfta fötterna från marken och samtidigt manövrera bollen i olika riktningar, hela tiden med hjälp av små rörelser i bäckenet.

  Det är en fantastisk övning för att träna upp sina magmuskler, få kontroll på sin bäckenregion och för att hitta sin balans utan att hålla på och klämma med benen.

  3. Tänk på att slappna av i höfterna.

  En annan övning du kan göra för att förbättra koordinationen är att röra på överkroppen samtidigt som du har ett stilla och stabilt bäcken.

  Första steget är att likt förra övningen lyckas få upp fötterna från golvet med hjälp av bäckenet. Det är sedan viktigt att du inte klamrar dig fast på bollen genom att dra upp benen, utan att du slappnar av i höfterna och benen, och i stället håller dig fast med bäckenet.

  När du har kontroll över detta kan du öva på att till exempel svänga armarna framåt och bakåt, antingen bara med armarna eller med en liten vikt. Idén är att skapa en rörelse i övre delen av kroppen samtidigt som du håller bollen stilla med bäckenet.

  Den här träningen har helt förändrat mitt liv och gör att jag nu kan klara av att rida upp till tio hästar om dagen.

  4. Hjälper både i markarbete och i hoppning.

  Genom att upprepa dessa övningar på bollen kan du bygga upp muskelminnen och koordination som sedan kan appliceras på hästryggen både i markarbetet och i hoppningen.

  När du har lärt dig att hantera ditt bäcken på ett bättre sätt kommer du nämligen att kunna ge hästen mycket mer precisa hjälper, samt vara mer följsam i hoppningen.

  5. Meditera för att hantera stress inför tävlingar.

  Utöver dessa övningar kan du också använda bollen för att meditera. Före tävling mediterar jag i ungefär 20 minuter och efter det gör jag också lite stretching för att mjuka upp kroppen. Det här är något som är oerhört viktigt för mig och som verkligen hjälpt mig att hantera den stress som jag tidigare känt i samband med tävlingar.

  Men kom ihåg att en viss del av stressen också behövs för att ge energi. Ibland har jag gått för långt i hanteringen av min stress och varit för avslappnad, vilket lett till att jag presterat sämre. Det handlar om att hitta en bra balans.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden