Sportnytt
14 maj 2020 20:00
Ridsportplus

Grusade planer på tävlingar i Danmark medan andra länder är igång

LättnaderNu börjar en del länder öppna för tävlingar inom ridsport, medan det på andra håll inte ens är tillåtet att rida. I Danmark hoppades ridsporten i går få grönt ljus för tävling, men det blev inte alls så.

Grusade planer på tävlingar i Danmark medan andra länder är igång
Bryan Balsiger i Nations Cup i franska La Baule för exakt ett år sedan. I år har det hittills inte blivit några deltävlingar. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Danmark kom i går ett klartecken till sportaktiviteter, så länge de inte samlar mer än tio personer åt gången. Danska Ridsportförbundet skriver på sin hemsida att de hade hoppats att det gällde även tävlingar, men har nu fått besked av polisen att begränsningen på tio personer gäller hela tävlingen, och att man inte får räkna tio personer i taget som vid träning.
”Vi förstår inte denna helt ologiska skillnad mellan träning och tävling” skriver förbundet på sin hemsida.

50-zoner i Norge

I Norge har tävlingar varit möjliga sedan 7 maj, och där gäller regeln att max 50 personer får vara samlade på samma ställe, men att tävlingsområdet kan delas in i olika zoner, vilket innebär att det kan vara 50 personer i varje zon.

Arrangörerna ska följa de regler som myndigheterna föreskriver, och dessutom ha en lista på såväl ryttare som medhjälpare, tränare och andra medföljande, för att kunna göra smittspårning vid behov.

Olika regler i Tyskland

I Tyskland gäller olika regler i de olika delstaterna.
− Träning och undervisning är tillåtet i nästan alla delstater, men för tävling är det olika. Till exempel har Nordrhein-Westfalen meddelat att tävlingar i ungdoms- och amatörsektorn kommer att tillåtas från och med den 30 maj, säger Tysklands Ridsportförbunds generalsekreterare Soenke Lauterbach till förbundets hemsida.

I Storbritannien meddelade premiärminister Boris Johnson den 10 maj att restriktionerna skulle börja lättas, vilket ledde till att British Horse Society konstaterade att det är tillåtet att rida och träna igen.

Detta gäller dock inte Nordirland, medan det i republiken Irland från den 18 maj är tillåtet med hästsportaktiviteter, förutsatt att det inte mer är fem kilometers resa hemifrån.

Ungern tror på mästerskap

I Frankrike kan professionella ryttare åter träna som vanligt, och har dessutom rätt att åka längre än tio mil hemifrån för att utöva sin sport.

Ungern var ett av de första länderna i Europa att öppna för tävling efter att ha tillämpat hård isolering. Inomhustävlingar med max 500 deltagare får arrangeras, skriver Eurodressage.

En anledning för Ungern att få fart på tävlandet är att landet står värd för EM i dressyr för U25 och children 18-23 augusti. Detta är ett av få internationella mästerskap som fortfarande finns kvar i årets internationella mästerskapskalender.

När det internationella tävlandet kan börja finns det i nuläget inga uppgifter om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden