Avelsnyheter
3 september 18:27
Ridsportplus

Guld och brons till svenskfödda hästar på Bundeschampionat

TysklandDet är inte varje år som svenskfödda hästar har framgångar i prestigefyllda, tyska Bundeschampionat. Men i år hände det. "Det är så stort att det är svårt att förstå och då är jag ändå van vid att det kan gå ganska bra," säger uppfödaren Lena Nyström som var på plats och såg sin uppfödning Diafys ta hem segern i en klass.

Guld och brons till svenskfödda hästar på Bundeschampionat
Diafys, riden av Stefanie Wittman, slutade fyra i finalen på Bundeschampionatet 2022 och vann som 7-åring 2023. Foto: LL-Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Diafys (OLD val f 2016, e DeLorean-D-Day, uppf Lena Nyström, äg Frederike Feldhaus) började att vinna kvalet i fredags och fortsatte att vinna finalen för 7-åriga dressyrhästar på söndagen.

Detta är något som jag inte min vildaste fantasi kunde drömma om

Lena Nyström.

– Det är lite ofattbart. Det är så stort att det är svårt att förstå och då är jag ändå van vid att det kan gå ganska bra, säger Lena Nyström som tappade kontakten med sin uppfödning en tid och återfann honom när han gick final i Bundeschampionat som 6-åring.

– Detta är något som jag inte min vildaste fantasi kunde drömma om, att jag skulle föda upp en vinnare av Bundeschampionat, fortsätter skånskan som var på plats i Warendorf under championatet.

När Ridsport når henne via telefon är hon på väg till England och fälttävlansryttaren Therese Viklund som har flera av hennes uppfödningar för träning och tävling.

Vill dra ner

– Egentligen tänker jag att jag skulle sluta med avel nu, säger Lena Nyström med ett skratt men blir snabb allvarligare.
– Jag är 61 år och börjar känna att jag faktiskt behöver ta det lite lugnare. Jag försöker att dra ner på aveln, jag vill ju inte jobba ihjäl mig, säger uppfödaren som är ganska kritisk till hur dressyraveln har utvecklats.
– Det är mycket hingstar som sprattlar med benen, mycket showridning. Här på Bundeschampionat premieras dock balans och naturliga, lätta gångarter och det gillar jag.

Neddragningen går dock ganska sakta. Från att bruka seminera upp mot 20 ston varje år har hon i år 13 dräktiga. Hon har sålt en del och gått in i delägarskap med duktiga ryttare när det gäller andra. När det gäller Diafys såldes han som föl till Helgstrand Dressage och gick därifrån vidare till annan ägare som 4-åring. Han registrerades i Oldenburg eftersom han är efter hingsten DeLorean som då inte var godkänd för svensk avel.

Ung läkarstudent

Nu ägs han av 20-åriga läkarstudenten Frederike Feldhaus och det var hennes tränare Stefanie Wittmann som red valacken till seger med 81,078 procent.
– Vi har haft kontakt sedan jag upptäckte att Diafys skulle gå ”Bundes” förra året. Det är roligt att följa dem, säger Lena Nyström.

Diafys är en son till legendariska elitpremierade stoet Synovia, som vann det mesta som gick att vinna under unghäståren.

Resultat, 7-åringar

3-åriga, svenskfödda Replica SB (f 2020, Ivanhoe-Summertime, uppf och äg Monica Lindstedt), som blev 6:a i fredagens kval för 3-åringarna med 8:or för alla tre gångarterna, 8,5 för ridbarhet och 7,5 för exteriör, blev trea i sin final. Hon visades av Anders Hoeck och var trea i trakhenernas stotest i Tyskland tidigare i år.

Resultat, 3-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden