Avel
2 september 18:17
Ridsportplus

Svenskfödd kvalsegrare i Bundeschampionat

InternationelltI morgon, söndag, inträffar något unikt när två svenskfödda hästar kan ses i finalerna av tyska Bundeschampionat.

Svenskfödd kvalsegrare i Bundeschampionat
Diafys, riden av Stefanie Wittman, slutade fyra i finalen på Bundeschampionatet 2022. Foto: LL-Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om 7-åriga Diafys (OLD val f -16, e DeLorean-D-Day, uppf Lena Nyström, äg Frederike Feldhaus) som i fredags vann kvalet i tyska Warendorf på överlägsna 85,200/75,000 procent.

Diafys såldes som föl till Helgstrand Dressage och såldes sedan vidare som 4-åring. Han registrerades i Oldenburg eftersom uppfödaren Lena Nyström ville använda hingsten DeLorean som då inte var godkänd för svensk avel.

– Jag tappade kontakten med honom, men återfann honom i fjol då han var i final här som 6-åring, säger Lena Nyström som är på plats i Warendorf för att se sin uppfödning i finalen.

Ung ägare

– Ägaren är en ung flicka (Frederike Feldhaus) och det är hennes tränare som rider, Stefanie Wittmann. Hon tränar för Holga Finken, som även han har en häst från mig, 5-årige Selektion, vilken deltog i UVM med hans fru för Sverige. Diafys är en son till legendariska ELIT-stoet Synovia, som vann ”allt” i åldern 3-6 i Sverige och även deltog i UVM. Jag är så otroligt stolt och lycklig.

372696354_1442424906545056_5483309943484000746_n
DIafys tillsammans med ägaren Frederike Feldhaus och ryttaren Stefanie Wittmann, som också är Frederikes tränare. Foto: Lena Nyström

Finalklar är också 3-åriga Replica SB (f -20, Ivanhoe-Summertime, uppf och äg Monica Lindstedt) som blev 6:a i fredagens kval för 3-åringarna med 8:or för alla tre gångarterna, 8,5 för ridbarhet och 7,5 för exteriör. Replica visas av Anders Hoeck och var trea i trakhenernas stotest i Tyskland i år.

”Stort”

Hon är en av en knapp handfull svenskfödda trakhener som tagit sig till Bundeschampionat.
– Det känns otroligt. Stort, både för mig och Anders som har velat rida det tyska Bundeschampionatet men inte gjort det än, sa Monica Lindstedt till Ridsport när det stod klart att stoet skulle till Bundeschampionat.

Det tyska Bundeschampionatet är årgångstävlingar öppna för tyskregistrerade hästar som kvalificerat sig genom deltävlingar i respektive regionalt avelsförbund såsom Trakehnerförbundet, Hannoveranerförbundet och Oldenburg för att nämna några.

På Bundeschampionatet tävlar 3-åriga hingstar i en klass och ston och valacker i en egen klass. De rids på motsvarande nivå som ett svenskt unghästtest men finalisterna provas av en testryttare i finalen.

Start- och resultatlistor Bundeschampionat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden