Nyheter
3 april 2020 21:50

Gulliksen friad från misstanke om dopning

FriadJohan-Sebastian Gulliksens häst Arakorn testades positivt för dopning på en femstjärnig tävling i Schweiz i början av förra sommaren. Nu har FEI kommit fram till att utslaget berodde på kontaminering och den norske toppryttaren frias härmed helt.

Gulliksen friad från misstanke om dopning
Norske ryttaren Johan-Sebastian Gulliksen var först ut i Grand Prix-hoppningen. Foto: Roland Thunholm

Den norske toppryttaren Johan-Sebastian Gulliksen fastnade i en dopningskontroll på en femstjärnig tävling i schweiziska Sankt Gallen i början av förra sommaren, då hans häst Arakorn testades positivt för substansen demekolcin. Substansen klassades tidigare som ett förbjudet ämne, men sedan 1 januari 2018 klassas den i stället i kategorin ”specified substances. Det innebär fortfarande att den är förbjuden, men att kontamineringsrisken är större än för andra ämnen.

Testet visade även spår av ämnet kolkicin. Bägge ämnena är metaboliter, nedbrytningsprodukter i kroppen, som uppstår vid intag av höstkrokus. Något som uppmärksammats av FEI i ett flertal dopningsfall där hästar fått i sig grovfoder med inslag av höstkrokus. Med hänvisning till detta frias alltså Johan-Sebastian Gulliksen från all misstanke om dopning. Det rapporterar Horse & Hound.

Såväl Johan-Sebastian Gulliksen själv som den norske landslagsveterinären har intygat att det inte kunnat handla om något annat än kontaminering – med tanke på de minutiösa åtgärder som ska förhindra att Gulliksens hästar får i sig otillåtna substanser via exempelvis tillskott eller liknande.

Även det norska ridsportförbundet har kommit till Johan-Sebastian Gulliksens försvar med ett uttalande som lyfter ryttarens goda renommé inom sporten och det faktum att han är en aktad landslagsryttare sedan nio år tillbaka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden