Hoppning
24 december 2021 10:46
Ridsportplus

Hallå där, Filippa Enmark. Hur ser du tillbaka på året?

StjärnskottÅrets komet Filippa Enmark berättar om OS-drömmar, julpynt och hel radda med delmål.

Hallå där, Filippa Enmark. Hur ser du tillbaka på året?
Ridsports pris Årets komet gick till hoppryttaren Filippa Enmark. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur ser du tillbaka på året?
– Det har varit ett bra men framför allt lärorikt år. Förra året var ett bra år men lite begränsat på grund av corona. Det har känts som att man börjat om lite på ny kula och kunnat tävla mer. Jag har gjort lite av de större tävlingarna vilket har varit superkul.

Hur kändes det att få priset Årets komet?
– Det var jättekul, en annan sorts vinst än jag är van vid. Framför allt var det ett pris som röstades fram av Ridsports läsare och inte bara av en jury, det var jättehärligt att få ta emot priset.

Vad betyder utmärkelsen?
– Jättemycket. Det känns som att folk tror på mig och att jag har gjort en prestation som de ville lyfta. Det känns väldigt bekräftande och roligt och ger supermotivation till att fortsätta på samma sätt jag gjort. Det är ett kvitto på att jobbet gör skillnad och tar en framåt.

Hur ser dina planer för 2022 ut?
– De är inte helt spikade ännu, vi jobbar med det för fullt. Det är mitt sista år som Young Rider och jag vill gärna satsa. Jag hoppas på mer internationell rutin och på att kanske få göra lite nationshoppningar. Jag ska fortsätta jobba med de hästar jag har, sedan får vi se var det räcker. Jag tror att det blir ett spännande år i alla fall.

Filippa Enmark King Kong Van't Valissenhof Foto Rt
Filippa Enmark och King Kong Van’t Valissenhof. Foto: Roland Thunholm

Vilka hästar har du?
King Kong van’t Valissenhof (BWP val f -10 e Fantomas de Muze-Codexo, uppf Willy Voeten) är min förstahäst. Han blir tolv år nästa år och har gått 1,50 med mig. Cartier Du Chateau Hollogne Z (ZANG val f 2012 e Cooper VD Heffinck-Darco, uppf Lucas Philippe, äg Martin Enmark) blir tio nästa år, och han är minst lika bra. Det är två svårklasshästar som förhoppningsvis ska räcka till för att göra det jag vill internationellt. Jag har också Doris, som blir sex, jag tror väldigt mycket på henne men hon är lite grön så jag tar det lite lugnt även om hon tävlas.

Filippa Enmark Mindre
Filippa Enmark och Cartier Du Chateau Hollogne Z. Foto: Anna Nyberg

Vilka är dina stora mål som ryttare?
– Målen är uppdelade i etapper, jag har väldigt många mål. Kortsiktigt är det att få till ett så bra Young Rider-år som möjligt. Vi får se allt eftersom vad det innebär. Nations Cup vill jag gärna göra och rida internationellt, så får vi se om det leder till något mästerskap.

Men lite längre in i framtiden, vad ser du då?
– Jag vill träna på och samla erfarenhet för att så småningom kunna klättra in bland seniorerna. Men det är ett långsiktigt mål, det finns så mycket att hämta från varje år och säsong, jag kommer att ta den tid jag behöver för att nå de mål jag har uppsatta.

Jag trodde att du skulle säga ”målet är att vinna OS”…
– Ja men det är klart! Just nu är det mer som en dröm men det är klart att de tankarna har man alltid som tävlingsmänniska. Att vinna OS skulle vara det största man kan göra. Jag drömmer stort och jobbar långsiktigt mot det.

Filippa-enmark-lenasarnholm_01
Filippa Enmark rider på heltid. För att försörja verksamheten har hon några försäljningshästar samt tävlar andras hästar. Foto: Lena Särnholm

 Får hästarna vintervila?
– Ja, den har börjat nu. Hästarna får återhämta sig och vi passar på att göra vet-checkar, tandläkare och vaccinationer, det är en lugn tid nu. Det är superskönt för mig och jag vet att hästarna också tycker att det är skönt.

Hur lång blir vilan?
– Vi utgår från två veckor. Någon kanske behöver mera, och om någon blir superpigg får man kanske rasta av den lite och korta perioden.

Hur ska du fira jul?
– Hemma med min familj och lite släktingar och vänner, vi får se vilka som vågar. Jag hoppas att så många som möjligt kommer ur sina små krypin. Jag ska hänga lite i stallet och fira jul med hästarna. Vad de får i julklapp? Extra morötter.

Har ni julpyntat i stallet?
– Några har gjort det, mest de yngre tjejerna i stallet. De tiderna har kommit förbi mig, tyvärr, för det är lite mysigt med julpynt. Men det finns lite julstjärnor i stallet så att man kommer i stämning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden