Veterinärt
2 maj 2021 13:44
Ridsportplus

Hästar gillar småbarnsspråk

RöstlägeBrukar du prata med ljust tonläge och lite gullegullröst till din häst? Grattis, du är på rätt spår. Det högre och ljusare tonläge som människor använder när de talar till små barn verkar fungerar positivt även på hästar, enligt en fransk studie.

Hästar gillar småbarnsspråk
Vilket röstläge använder du när du kommunicerar med din häst? Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Detta sätt att prata kallas ”pet-directed speech”, PDS.

-Våra försök visar att det fångar uppmärksamheten hos djur, konstaterar Léa Lansade vid franska forskningsinstitutet INRAE.

Först gjordes en enkät på sociala medier, där 845 ryttare och hästägare deltog. Resultatet av den visade att 93 procent av de svarande använde sig av småbarnsspråk när de höll på med hästarna, men bara 44 procent trodde att hästarna uppmärksammade det.

Positiva reaktioner

Därför gick forskarna vidare med två tester av 20 hästar som aldrig varit exponerade för denna typ av språk. I det första testet ryktades hästarna medan skötaren antingen pratade småbarnsspråk med dem eller ett mer neutralt vuxenspråk. Det visade sig då att hästarna reagerade positivt på tilltalet med högt och ljust tonläge – småbarnsspråk. De var lugnare, tittade mer på skötaren och försökte klia tillbaka när de blev ryktade.

Hästarna som tilltalades på vuxenspråk var mer neutrala i sitt sätt.

Planlös vilja trots foder

I det andra testet ville forskarna se om det gick att överföra information till hästen om var det fanns foder. En försöksperson stod framför hästen med två stängda hinkar, medan en assistent upprepade gånger pekade på den hink som innehöll en belöning. Assistenten talade antingen småbarnsspråk eller vuxenspråk.

Det visade sig att när hästen blev tilltalad på vuxenspråk, valde den planlöst mellan hinkarna. Om assistenten däremot talade småbarnsspråk, valde hästarna den hink som hade visats för dem.
– Det hjälpte dem att bättre förstå vad vi ville i det andra testet och att följa instruktionerna för att klara uppgiften, menar Léa Lansade.

Den som automatiskt lägger sig till med ett visst tonfall och pratar med sin häst som till ett barn, är alltså på helt rätt väg!

Källa: Horses are sensitive to baby talk: Pet-directed speech facilitates communication with humans in a pointing task and during grooming. Léa Lansade et al. Animal Cognition 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden