Veterinärt
31 mars 2021 19:55
Ridsportplus

Ny stamcellsmedicin hopp vid ledinflammation

ForskningFör ett år sedan kunde Ridsport informera om det första godkända stamcellsläkemedlet för häst, nu kommer ytterligare ett EU-godkänt sådant ut på marknaden.

Ny stamcellsmedicin hopp vid ledinflammation
Det nya stamcellsläkemedlet kan användas på all slags vävnad, men tillverkarna ser ledinflammation som det stora användningsområdet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det nya stamcellsläkemedlet är verksamt mot ledinflammationer, osteoartrit, på häst. Det är tillverkad ur navelsträngen efter nyfödda föl, så det behöver inte tas ur en donatorhäst för att odlas fram. Dessa stamceller är multipotenta och inte fördisponerade på någon specifik vävnad. Läkemedlet är redo att användas direkt och kan förvaras i kylskåp.

Nyligen hölls ett webinarium med spanska forskaren och läkemedelsutvecklaren Almudena Pradera, som står bakom en doktorsavhandling om stamceller och deras effekt på hälta hos häst.
– Läkemedlet har visat goda resultat i studier av hästar med pågående ledinflammation, berättade Almudena Pradera. Vi fick 74 procents reduktion av hälta direkt. Ett år efter behandling var 84 procent av hästarna fortfarande ohalta.

Singelbehandling

Det nya stamcellsläkemedlet kan användas på all slags vävnad, men tillverkarna ser ledinflammation som det stora användningsområdet. Medicinen innebär en singelbehandling, som inte kräver upprepad behandling som den traditionella med kortison och/eller hyaluronsyra gör.

Effekten av en behandling uppskattas till mellan 12 och 18 månader, i vissa fall upp till två år.

Startkarens i tävling är 28 dygn för båda de godkända stamcellsläkemedlen för häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden