Ingrids insikterEn uppseendeväckande matematisk studie är en av de forskningsnyheter som Ridsports Ingrid Andersson uppmärksammar denna gång. Hela listan hittar du här.
Forskningsnytt: Oanade matematiska färdigheter hos shetlandsponnyer

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hästar har inget större behov av att kunna räkna, men en tysk studie av tre shetlandsponnyer visar att de kan ha god uppfattning om antal. Ponnyerna fick först vänja sig vid att trycka på en datorskärm när de såg vissa symboler och belönades för detta.
Sedan fick de se flera bilder samtidigt. En bild visade den symbol de skulle leta efter, till exempel tre trianglar, och de andra visade två respektive tre trianglar. Uppgifterna gjordes sedan allt svårare. I 80 procent av fallen tryckte ponnyerna på rätt bild, där antalet symboler överensstämde med varandra.

Detta betyder inte att ponnyerna kan räkna i egentlig mening, utan de subiterar, de känner igen tal genom deras mönster. Det är en påminnelse om att hästar har en hög inlärningskapacitet och att vi bör ta hänsyn till det i vår träning av dem.
När försöket upprepades ett år senare, hade ponnyerna dock glömt vad det gick ut på.
– Vi tror att det beror på att minneslagringen vid denna typ av träning sker på ett annat sätt än vanliga träningsuppgifter, säger forskaren bakom studien, Vivian Gabor.
Källa: Shetland ponies (Equus caballus) show quantity discrimination in a matching-to-sample design, Vivian Gabor. Animal Cognition, May 2014. Uppdaterad November 2020.

Stressad häst blir tillfälligt vänsterhänt
Att hästar är “vänster- eller högerhänta” har tidigare konstaterats. Det innebär att de föredrar att använda ena sidan av kroppen mer än den andra. Nu har tyska forskare visat att en häst som känner sig stressad övergår till att bli ”vänsterhänt”, oavsett hur den uppfört sig tidigare.
I studien ingick tolv treåriga valacker som utsattes för miljöbyte, som bestod i att de fick byta uppstallning från lösdrift till att stå en och en i box samt påbörja sin inridning. Utöver att kontrollera vilken sida av kroppen som hästarna använde mest, jämfördes detta beteende med avföringstester där man kontrollerade stressparametrar.
Under den första veckan noterades att hästarna började använda vänster öga och öra för att undersöka eller lyssna på något. Veckan därpå satte de oftast vänster framben främst medan de åt. Denna ”vänsterhänthet” kvarstod under två månader, medan hästarna anpassade sig till sina träningsprogram. Därefter återgick de till sitt ursprungliga beteende.
– Vår studie ger hästägare ett praktiskt verktyg för att kontrollera hur väl hästen anpassar sig till olika miljöförändringar, säger Isabelle Marr, den doktorand som utfört studien.
– Håll utkik efter om den ändrar sig till att bli ”vänsterhänt” i en sådan situation och hur länge detta håller i sig.
Källa: A Left Side Preference In Horses Might Indicate Stress, The Horse Dec 2020.

Ta tempen på ett chip
I USA har forskare genomfört ett experiment att mäta hästarnas kroppstemperatur på ett insatt chip. Åtta otränade hästar, fullblod och travare, användes i försöket. De fick tre mikrochip insatta i kroppen: i nacken, bröstet och korset.
Därefter fick de göra ett arbete på rullmatta.
Chippen skannades av före, under och efter arbetspasset. Värdena på det som satt i bröstmuskeln visade störst överensstämmelse med rektaltemperaturen, som togs samtidigt.
– Vårt försök visar att detta kan vara ett sätt att snabbt kontrollera kroppstemperaturen hos en tävlingshäst i hett och fuktigt väder, skriver forskningsledaren Hyungsuk Kang i tidskriften Animals.
– Vid kraftig ansträngning i sådan miljö överstiger värmeproduktionen det som hästens kropp kan göra sig av med. Med denna metod kan vi mäta kroppstemperaturen omedelbart efter ett snabbjobb eller annan intensiv aktivitet och upptäcka de hästar som riskerar att få värmeslag.
Källa: The Use of Percutaneous Thermal Sensing Microchips for Body Temperature Measurements in Horses Prior to, during and after Treadmill Exercise. Kang H. et al. Animals 2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på