Sverige
14 april 2020 15:54

Hästars stressnivå under lupp i ny forskning

Stress153 hästar deltog nyligen i en forskningsstudie på Linköpings universitet, där man genom att mäta kortisolnivån i hästarnas man och päls har kunnat konstatera att det inte är hur hästen hålls - det vill säga står på stall eller går på lösdrift - som avgör hästens stressnivå. Istället är det de sociala interaktionerna, hur hästarna umgås med varandra, som påverkar.

Hästars stressnivå under lupp i ny forskning
Genom att ta prover från hästarnas man och päls har forskarna kunnat undersöka deras stressnivå. Foto: iStock

Forskarna vid Linköpings universitet har tittat närmare på hormonet kortisol, som finns hos både människor och djur som uppvisar stress. En långvarig utsöndring av kortisol har negativa effekter. Genom hårprover från 153 hästar från sju olika stall har man mätt hästarnas kortisolnivåer och studerat deras stressnivåer under en längre tid.

I studien delades hästarna in i tre grupper, baserat på hur de var inhysta – en grupp från travstall där hästarna var uppstallade i box under natten, en grupp med ridskolehästar med samma upplägg, samt en grupp där hästarna gick på lösdrift dygnet runt.

Överraskad av resultatet

Lina Roth ledde gruppen av forskare, och hon är överraskad av att kortisolnivåerna inte skilde sig mellan inhysningsformer.
– Vi trodde kanske att vi skulle se skillnader på hårkortisolnivåerna mellan olika inhysningsformer men det gjorde vi inte, säger hon i en intervju på universitets webb.

Istället var det hästarnas sociala interaktioner med varandra som skilde sig åt. Forskarna tittade under provtagningsperioden även på hästarnas beteende, där resultatet visar att de hästar som gick på lösdrift hade färre negativa sociala interaktioner med varandra.
– Ja, det var mindre negativa möten, som hot, sparkar och bett mot varandra, mellan hästarna i lösdrift, där de rörde sig fritt likt deras ursprungliga beteende, säger Lina Roth, och fortsätter:

– I det stall som vi mätte lägst kortisolnivåer kunde vi också se flest positiva interaktioner, till exempel att hästarna nosar på varandra eller kliar varandra på manken.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden