Sverige
13 juli 2020 13:14

Hästhandlarna lockar ridskolor med bytesrätt och låga priser

GranskningFlera svenska ridskolor köper ofta hästar från hästhandlare som saknar tillstånd - i en granskning gjord av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan berättar ridskolorna att det bland annat är de låga priserna och att handlarna erbjuder bytesrätt som gör att de återkommer för nya affärer.

Hästhandlarna lockar ridskolor med bytesrätt och låga priser
Flera svenska ridskolor handlar ofta av hästhandlare, som visat sig sakna tillstånd. Foto: iStockphoto

I artikeln hos Sydsvenskan konstateras att svenska ridskolor är storkunder hos de skånska hästhandlare som HD och Sydsvenskan har granskat – trots att handlarna saknar tillstånd och i vissa fall är förbjudna att sälja hästar.

Hästhandlarna importerar ofta sina hästar från Danmark, Belgien eller Tyskland till en billig peng, vilket gör att de sedan lockar ridskolor med en liten budget. Att ridskolan får chans att  byta ut hästen om den inte fungerar i verksamheten är också en stor fördel när ekonomin är pressad.

”Utgår från att de har tillstånd”

Åsa Lannefors driver ridskola i Helsingborg sedan länge, och handlar ofta hästar av hästhandlare – flera affärer har gjorts med de granskade handlarna. När hon får veta att handlarna inte har tillstånd konstaterar hon att det är ”katastrof”.
– Vi vet ju inte om att de saknar tillstånd. Då får man ju göra egna förfrågningar, ringa till länsstyrelsen, men det ska jag säga ärligt att det har jag inte gjort. Man utgår från att de som är igång och verksamma har tillstånd, säger hon till tidningen.

Anna Hannell, ordförande för Kungsbacka ridklubb, lyfter problemet med att det nästan inte finns någon uppfödning av ridskolehästar i Sverige – de flesta uppfödarna är inriktade på tävling, och de hästarna passar sällan på en ridskola.
– Vi vill ha lagom hästar. Det är väldigt få uppfödare, särskilt i Sverige, som satsar på den nischen. Jag vet att polisen har lite av samma problem. De behöver också den här stabila, kloka hästen som gör sitt jobb, men varken mer eller mindre, säger Anna Hannell till tidningen.

Juristen tipsar om kontroller

Juristen Carina Alfvén har sin specialitet inom tvister i hästaffärer. Hon uppmanar hästköpare att inte vara så naiva och aldrig köpa en häst osedd och dessutom betala innan hästen hämtas. Carina Alfvén anser även att det borde vara en självklarhet för en köpare att göra kontroller av säljaren – hos kronofogden, länsstyrelsen och tingsrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden