Sverige
2 juni 2020 11:58

Jordbruksverkets distriktsveterinärer granskas

GranskningÄr Distriktsveterinärernas verksamhet ändamålsenlig och effektiv, och uppfyller Jordbruksverket sitt statliga uppdrag? Det ska Riksrevisionen titta närmare på i en ny granskning.

Jordbruksverkets distriktsveterinärer granskas
Distriktsveterinärerna står i fokus i en ny granskning. Foto: Istock

Senast verksamheten hos Distriktsveterinärerna analyserades var 2007, då genom Veterinärutredningen. Men marknaden för djursjukvård har genomgått stora förändringar sedan dess, och allt fler söker vård för sina sällskapsdjur medan efterfrågan på vård av lantbruksdjur har minskat.

Behovet av veterinärer har därför ökat och flera distriktsveterinärer har haft svårt att hålla bemanningen uppe – 2019 kunde endast 48 procent av utannonserade veterinärtjänster tillsättas, skriver Riksrevisionen. Distriktsveterinärernas verksamhet har också fått kritik för osund konkurrens – läs mer om det här.

”Ändamålsenlig, effektiv och uppfyller sitt uppdrag”

Riksrevisionen ska i sin granskning undersöka om Distriktsveterinärernas verksamhet är ändamålsenlig, effektiv och uppfyller sitt uppdrag. De skriver att ”fokus kommer bland annat ligga på om regeringen har gett Jordbruksverket tillräckliga förutsättningar att uppfylla sitt uppdrag, och om Jordbruksverket säkerställer att Distriktsveterinärernas verksamhet bedrivs konkurrensneutralt.”

– Det är svårt att bedriva en avgiftsfinansierad verksamhet effektivt och konkurrensneutralt, samtidigt som det finns ett tydligt statligt uppdrag som inte kan frångås. Granskningen ska undersöka om Jordbruksverket lyckas med detta, säger riksrevisor Helena LindbergRiksrevisionens webb.

Planen är att granskningen ska vara klar i februari 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden