Hästliv
2 april 2020 18:39

Hästnäringen pekas ut som miljöbov – LRF reagerar

GödselEn statlig utredning om övergödning tar upp negativa effekter av hästhållning och i utredningen finns en lång lista på möjliga åtgärder, som skulle drabba hästhållare hårt. Nu reagerar LRF på utredningen och dess förslag.

Hästnäringen pekas ut som miljöbov – LRF reagerar
Hur mycket av en hästhage som bör vara lerig och söndertrampad är en sak som lyfts i utredningen. Foto: Anna Nyberg

Utredningen heter ”Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning” och presenterades nyligen. I materialet lyfts hästhagar fram som en källa till övergödning, som en följd av att de ofta är leriga och söndertrampade, och att för många hästar hålls på för liten yta. I en bilaga till utredningen nämns olika möjliga åtgärder, som att begränsa antalet hästar till två eller tre per hektar. Andra åtgärder skulle kunna vara gränser för hur mycket av hagen som bör bestå av söndertrampad mark. 10 procent söndertrampad mark är en siffra som nämns i sammanhanget. I bilagans åtgärdslista finns också att en hage inte bör användas till hästar mer än tio år.

Nu har LRF kommenterat utredningen på sin hemsida, och skriver bland annat att LRF inte anser att det behövs nya miljöregler. I stället föreslår LRF att det nya hästrådgivningspaketet i Greppa Näringen är en bättre väg att gå.

LRF konstaterar också att övergödningsutredningen inte själva lägger ett förslag till regler eller lagstiftning, utan att det handlar om en rad rekommendationer och förslag från utredaren, bland annat att Jordbruksverket och SLU bör få i uppdrag att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare.
”Några nya lagar för hästhållare är inte föreslagna som det ser ut just nu, men utredningen fastslår att det behövs nya bestämmelser gällande hästnäringens miljöpåverkan” skriver LRF.

LRF har under utredningens gång fått möjlighet att kommentera textutkast om hästar och övergödning. Flera experter har fått läsa och LRF har avstyrkt utredningens förslag, skriver LRF som samtidigt konstaterar att motargumenten inte har räckt hela vägen.

”Om utredningen kommer att gå ut på remiss, så fortsätter LRF att lämna in synpunkter den vägen”, skriver LRF på sin hemsida.
Här kan du läsa utredningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden