Sverige
5 maj 2021 12:12

Hästnäringen större miljöbov än inrikesflyget

Miljöbovar”Hästbranschen påverkar klimatet mer än inrikesflyget.” Det är kontentan i en ny bok om klimatet. Se tv-inslag och hör intervjuer med miljödebattören som skrivit boken här.

Hästnäringen större miljöbov än inrikesflyget
Hästnäringens miljöansvar är på tapeten. Foto: Susanne Högdahl

”Klimat – på jakt efter den hållbara maten” är namnet på en ny bok där journalisten och miljödebattören Arne Müller pekar ut hästnäringen som en större miljöbov än inrikesflyget. Korna har ofta hamnat i skottgluggen när det gäller klimatutsläppen från jordbrukssektorn, som står för en femtedel av alla utsläpp. Men även hästnäringen står för en betydande del, menar Müller i boken. Det rapporterar SVT Nyheter. Efter beräkningar konstaterar Müller att det handlar om utsläpp på över 550 000 ton koldioxid per år.

Jordbruksverkets senaste beräkning visar att det finns 355 000 hästar i Sverige, vilket innebär att det finns fler hästar än mjölkkor i landet. Enligt den flitigt omdebatterade övergödningsutredningen lämnade hästarna 2,9 miljoner ton träck och urin efter sig.

Müller har bland annat tittat på två rapporter om hästhållning, en från LRF och en från Hushållningssällskapet i Halland. Den senare har undersökt klimatutsläppen hos sju olika gårdar i Halland. En gård med travhästar hade högst utsläpp.
– De undersökningar som gjorts visar att foder och transporter är de stora källorna till utsläpp och speciellt när det gäller hästar som används i tävlingsverksamhet, säger Arne Müller till SVT Nyheter.

I det här SVT-klippet kan du höra hans svar på om travsporten måste förändras för miljöns skull.

Hör även vad Arne Müller säger om hästnäringen som miljöbov i det här klippet från TV4.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden