Sverige
18 maj 17:20
Ridsportplus

Hat, hot och rättegång – så gick det för landslagsledaren efter hundattacken

RättegångNär mor och dotter var ute och red blev deras hästar plötsligt attackerade av en lösspringande hund. Det slutade med att både mamman och en av hästarna skadades. Nu har tingsrätten sagt sitt i fallet och dömer hundägaren att betala mindre summor i skadestånd till de drabbade, bland annat landslagsledaren Lena Bredberg som också drabbades av hat och hot i olyckans efterspelet. "Det var väldigt obehagligt," säger hon.

Hat, hot och rättegång – så gick det för landslagsledaren efter hundattacken
Det var Lena Bredbergs häst som fick mulen söndertrasad när den attackerades av en hund i slutet av 2022. Foto: Roland Thunholm/IStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i november 2022 som mamman och hennes dotter var ute och red. När de var i närheten av sitt stall, Stora Wäsby, kom en kvinnas blandrashund springandes mot hästarna. Hunden var okopplad och gjorde flera utfall mot hästarna.

  När man såg filmen insåg man att det kunde ha gått så mycket värre.

  Lena Bredberg.

  Hunden bet den häst som mamman red på så illa att den fick skador i mulen. Dessutom trillande mamman av under hundattacken och bröt armen och skadade sina kläder.
  – Mulen på hästen var i stort sett söndertrasad, säger Lena Bredberg, ägare till hästen och landslagsledare för de svenska fälttävlanslandslaget för ponnyer.

  Nu har aktuell tingsrätt tagit ställning till om hundägaren har gjort sig skyldig till brottet vållande av kroppsskada – vilket åklagaren menade i åtalet: Oaktsamheten bestod i att XX har haft sin hund okopplad eller i vart fall cyklat med hunden i ett koppel som den kunnat ta sig ur och därmed inte har haft hunden under tillräcklig kontroll eller uppsikt varvid hunden har angripit två hästar och orsakat skada på både en häst och dess ryttare.

  Tingsrätten ogillar åtalet

  Tingsrätten menar dock att det finns omständigheter som gör att hon inte har varit oaktsam. Hundägaren har uppgett att hon cyklade med hunden, halkade med cykeln och fick styret i magen. Detta ska ha gjort att hon fick andnöd och då passade hunden på att krypa ur halsbandet och springa mot hästarna. Däremot dömer tingsrätten hundägaren att betala skadestånd på drygt 11 000 kronor till mamman för hennes skador och förstörda kläder samt drygt 5 000 kronor till Lena Bredberg för hästens veterinärvård.

  Rädd om mulen

  Mamman var sjukskriven i flera månader efter hundattacken men är nu återställd. Lena Bredberg häst är också återställd men har blivit extra rädd som sin mule efter händelsen.
  – Hästen sprang hem och hoppade in i sin hage efter att ryttaren trillat av. Där ställde sig flocken runt honom och skyddade honom genom att sparka efter hunden när den kom efter, minns Lena Bredberg tillbaka.

  Rättegången blev ganska känslosam för de inblandade då de på stor bildskärm fick se en film på händelsen. Det var en övervakningskamera som hade fångat upp dramatiken.
  – När man såg filmen insåg man att det kunde ha gått så mycket värre. Hunden kunde ha gett sig på den mindre ponnyn och kanske dottern som hade suttit av, säger Lena Bredberg.

  Hat och hot

  I samband med händelsen uttalade sig Lena Bredberg ganska hårt om kamphundar, som den attackerande hunden hade i sig. Detta ledde också till ett efterspel i form av både hat och hot via meddelande och mejl.
  – Det var pågick en kort tid i samband med den publiceringen och jag tyckte det var väldigt obehagligt.

  Hundägaren har nekat till brott, men medgett att hon är skadeståndsskyldig.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden