Sverige
5 april 11:08
Ridsportplus

Par döms för djurplågeri: ”Grovt oaktsamt”

DjurskyddFörbipasserande larmade om att det låg en död häst i en hage. Det var början till ett rättsfall där ett par i mellersta Sverige nu döms för djurplågeri.

Par döms för djurplågeri: ”Grovt oaktsamt”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Micke Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var för ungefär ett år sedan som aktuell länsstyrelse fick in en anmälan om att det låg en död häst på det nu dömda parets gård i mellersta Sverige.

  När den döda hästen undersöktes visade det sig att den var i ett bedrövligt skick, framför allt när det gällde tänderna. Framtänderna var sneda, tandhalsarna blottade och dessutom hade hästen så kallade kanintänder. Allt detta hade med stor sannolikhet gjort det mycket svårt för hästen att äta på ett för hästar normalt sätt.

  I samma hage som den döda hästen fanns även en annan häst och en tjur. Tjurens horn hade växt in i kinderna på båda sidor och hästen var mycket mager. En kontroll visade även att denna häst hade eftersatt tandvård.

  Avlivades med jaktvapen

  En vidare undersökning visade att hästen hade avlivats då den en dag inte kunde resa sig. Avlivningen hade ägaren själv gjort med ett jaktvapen och därefter låg hästen kvar i hagen i över en vecka innan den noterades av förbipasserande.

  Både mannen och kvinnan i paret åtalades för djurplågeri, och båda har nu fällts.
  De har i förhör gett en samstämmig bild av att det i första hand var mannens ansvar att se efter djuren. Mannen har erkänt att misstankarna mot honom var berättigade: ”Jag har ju varit oaktsam, jag har ju inte haft koll på dem riktigt kan jag ju erkänna”.

  I förhören har det framkommit att djuren inte hade träffat någon veterinär på länge. och mannen brukade se till dem ”på 60-70 meters håll”.

  Avlivades

  Både hästen och tjuren avlivades av djurskyddsskäl i samband med att länsstyrelsen upptäckte deras tillstånd.

  Tingsrätten bedömer att det inte har framkommit något som tyder på att paret, där båda är i 50-årsåldern, har haft för avsikt att utsätta djuren för lidande. Däremot anser rätten att de bådas agerande måste bedömas som grovt oaktsamt.

  Både mannen och kvinnan döms för djurplågeri. Mannen får villkorlig dom och 40 dagsböter. Kvinnan döms till 100 dagsböter och hennes större böter motiveras av rätten med att det var hon stod som ägare på de båda hästarna.

  Andra djur på gården

  På gården fanns vid länsstyrelsens kontroller även andra djur men när det gällde dem noterades inga större brister.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden