Blogg
22 januari 2015 08:00

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Hej igen, supporten!

PonnymammanDet är jag igen. Jag var i kontakt med er för ungefär ett år sedan angående Egen-Ponny-programmen. Tack vare era goda råd gick det bra sedan, men nu har det kört ihop sig på nytt!

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Hej igen, supporten!
Ulrika Fåhraeus bloggar hos Ridsport som Ponnymamman. Foto: Privat

Vi uppgraderade steg för steg från ridskola 0.2 till programmen i Egen Ponny-serien. Till slut var det bara att ladda ner Egen Ponny Elit 10.0 och alla tillbehör, trots kostnaden och de jättetunga filerna.

Nu till vårt problem. Sist beskrev ni något som jag har förstått är ett virus fast det låtsas vara ett program: Killar och Sprit 0.8. Om ni vill gå tillbaka till vår förra ordväxling så finns den HÄR.

Ni skrev då att jag nog inte behövde oroa mig så mycket för Killar och sprit 0.8 så länge dottern hade Egen Ponny-programmen, för E. P. är i sig självt nästan som en brandvägg mot den sortens virus. Men nu tror vi att Killar och Sprit 0.8 ändå har lyckats nästla sig in!

Det hände i och med ponnyns vintervila, då aktiviteten i Egen-Ponny Elit 10.0 var låg. Hela systemet blev jättetrögt. Plötsligt upptäckte jag små pop-up-fönster som till min fasa innehöll tomma ölburkar, gigantiska okända gymnastikskor i hallen och annat som jag inte ens vill nämna! När jag klickade på dessa fönster ledde de till något som verkade vara ett moderprogram för alltihop -är det Killar och Sprit 0.8??

Vad kan vi göra? Måste vi helt byta mjukvara nu, eller kanske skippa Egen Ponny-programmen och gå över till Egen Häst -programmen? Skulle det hjälpa?

Tacksam för svar

/Förtvivlad

Bästa Förtvivlad,

förtvivla inte. Men det kan nog faktiskt vara Killar och Sprit 0,8 som är i farten. Viruset är slugt och kan ibland ta sig in via så kallade trojaner som er dotter klickat på. Det är dock helt normalt att lockas av detta i den åldern.

Er dotter har nu roat sig med Egen Ponny-programmen en längre tid, och till och med lyckats ta sig till avancerade Egen Ponny Elit 10.0, grattis! Men lämnas programmet inaktivt ett tag -ja, då ökar risken för angrepp.

Jag förstår att du är bekymrad, för Killar och Sprit 0.8 kan ställa till rejäla problem, speciellt för E.P Elit 10.0 som ju är ett krävande program och känsligt för störningar. Att försöka rensa bort viruset när det väl tagit sig in är dock svårt. Lägger man in alltför mycket moteld kan det i allra värsta fall duplicera sig eller övergå i Knark och Brottslighet 11.0, och det vill du verkligen, verkligen inte ha in! För då kraschar hårddisken garanterat.

Gör så här. Prata med dottern och säg att du är medveten om att viruset finns där. Förklara lugnt och sansat att det inte får ges för mycket plats så länge ni har E.P. Elit 10.0. Var sedan uppmärksam och håll så rent du kan. Kolla historiken ofta, och när du ser pop-upfönster som du misstänker är viruset, försök att utan att klicka upp dem förflytta dem till papperskorgen. Töm sedan papperskorgen. Kolla även i mappar som du inte brukar titta i så att inget gömmer sig där.

Bered dig på att du dessutom får rensa ytterligare för att bort trögheten i systemet. God nattsömn 3.2, och Lugn och Ro 7.5 kan du tyvärr få ta bort ett tag (en gissning är dock att Lugn och Ro 7.5  inte fått plats jämsides med E.P Elit 10.0).

Att byta ut Egen Ponny-programmet mot Egen Häst-varianterna för att komma undan Killar och Sprit 0.8 är nog ingen större idé, då alla Egen Häst-program av någon anledning har en ganska stor acceptans för detta virus, och tycks kunna samexistera med dem.

Har ni bestämt er för att hålla fast vid Egen Ponny Elit 10.0 ett tag till så försöka att hålla viruset under kontroll bara, så löser det sig senast när det är dags att avinstallera Egen Ponny. Den dagen kommer ju.

Tills dess: håll ut, och lycka till!

Tekniska Supporten

/Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden