Hoppning
17 juli 2021 17:09

Helena Lundbäck hyllad – och otippad – derbyvinnare

FHS 2021Inte sedan 2008 har en kvinnlig ryttare vunnit Falsterbo Derby, men nu slog Helena Lundbäck till med två felfria rundor i sadeln på Antina V'T Merelsnest Z, och tog en ganska otippad seger.

Helena Lundbäck hyllad – och otippad – derbyvinnare
Helena Lundbäck och Antina V'T Merelsnest Z toppade Falsterbo Derby. Foto: Roland Thunholm

21 hugade ekipage tog sig an den 1200 meter långa klassiska derbybanan, byggd av Frank Rothenberger, i Falsterbo Derby. Hindren låg som max på 1,50 och i startfältet fanns åtta svenska ryttare.

Joel Torstenson och Felix (SWB val -07, e Feliciano-Imperator, uppf Dräggesta Gård AB, äg Dräggesta Gård AB) fick till en fin, riktigt snabb runda med endast ett nedslag – ett resultat som toppade klassen länge.

– Det var rätt skönt att gå ut så tidigt, då har man inte så mycket press. Det kändes väldigt bra, han hoppade väldigt fint – han har inga problem att hoppa så här stora hinder och det är skönt. Kul att få visa vad man går för, konstaterade Joel Torstenson i en intervju med SVT efter sin runda.

Joel T
Joel Torstenson fick till en riktig kanonrunda i derbyt med Felix. Foto: Roland Thunholm

Det var först när Helena Lundbäck styrde in Antina V’T Merelsnest Z (ZANG, sto -12, e Arko III-Lord Z, uppf Stoeterij ’t Merelsnest, äg R&H Horses AB) på banan som nollan kom. Ekipaget tog betydligt längre tid på sig, men klarade maxtiden och var felfria.

– Det gick över förväntan! Det är en försiktig häst, det finns mycket i huvudet på henne, men jag tänkte att det här derbyt nog kan passa henne, sa Helena Lundbäck till SVT efter ritten.

Mästerskapsryttaren Janne Friederike Meyer-Zimmermann visade sin rutin i sadeln på Quim 2 (HOLST hingst -12, e Quiwi Dream-Levisto, uppf Carsten Lauck, äg Constanzehof, Carsten Lauck, Janne Friederike Meyer-Zimmermann). Tyskan red väldigt övertygande hela banan runt och korsade mållinjen utan fel.

Som sista startande i grundomgången lyckades Andreas Schou se till att det blev tre ekipage till omhoppning. Med valacken Quadrosson Ask (HOLST -11, e Quadros 3-Carentan, uppf W. Schumacher, äg A. Kirk, Absolute Horses Aps) startade han sist i omhoppningen, men efter att Helena satt en säker nolla och både Janne Friederike Meyer-Zimmermann och Schou rivit blev det en svensk seger i Falsterbo Derby.

Resultat

Equisport sänder alla klasser live från Falsterbo (betalkanal)

Arrangörens webbplats

Program, Falsterbo Horse Show Sport Edition

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden