Sverige
15 juni 2022 14:38
Ridsportplus

”Helt felaktigt att vi lär ut hästhållning utan hästar”

ReaktionerRealgymnasiet utmålas på ett felaktigt och negativt sätt. Det menar Marléne Wendt, rektor vid Realgymnasiet i Trollhättan, efter att Dagens Nyheter skrivit att skolan lär ut hästhållning utan hästar. Rapporteringen har även fått kritik av Näringslivets medieinstitut.

”Helt felaktigt att vi lär ut hästhållning utan hästar”
Realgymnasiet i Trollhättan har tillgång till både hästar och stall i undervisningen. Det menar skolans rektor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens Nyheter berättade i förra veckan om Realgymnasiet, en skolkedja som finns på ett tjugotal orter i landet och bland annat utbildar elever i hästhållning. Artikeln handlade i stort om Realgymnasiet i Trollhättan och skolpengen som blivit ett ärende i förvaltningsrätten. Bakgrunden är att kommunen velat sänka ersättningen till skolan, något som huvudmannen Lärande i Sverige AB vänt sig emot.

    I dagsläget får Realgymnasiet det högre belopp som är beräknat för skolor som har stallar och djur på skolan, vilket Realgymnasiet inte har. Istället har skolan tecknat avtal med ridanläggningar, där delar av undervisningen bedrivs.

    Av artikeln i Dagens Nyheter framgick det även att tre av Realgymnasiets skolor ingått i en granskning av skolor som hade naturbruksprogrammet med inriktning djur, gjord av Skolinspektionen för tre år sedan. Cirka hälften av skolorna fick anmärkningar för att elever inte fick tillräckligt mycket praktisk träning för att matcha arbetsmarknadens behov.

    Samtliga Realgymnasiets skolor fick anmärkningar och Realgymnasiet i Stockholm fick specifikt kritik för att eleverna inte gavs möjlighet att arbeta praktiskt med naturbrukets djur och anläggningar. Även Realgymnasiets skolor i Borås och Gävle kritiserades på liknande sätt.

    Utmålas på ett felaktigt sätt

    Ridsport har också rapporterat om Realgymnasiet i Trollhättan och fallet i förvaltningsrätten, baserat på Dagens Nyheters artikel. I samband med detta uppgav en representant för skolan att minst 45 procent av elevernas studietid på inriktningen hästhållning genomförs i olika typer av stallmiljöer och att ”anläggningarna är noga utvalda för att svara mot de krav som Skolverket angett ska tillgodoses i utbildningen”.

    Efter rapporteringen i Dagens Nyheter har Realgymnasiet i Trollhättan gått ut med ett offentligt uttalande på sin hemsida, där man menar att skolan utmålas på ett felaktigt och negativt sätt. Dagens Nyheter har sedan publiceringen förtydligat rapporteringen i vissa hänseenden och även ändrat rubriken från ”Skola lär ut hästhållning utan hästar” till ”Naturbruksgymnasium utan djur – nu vill kommunen strypa skolpengen”.

    Rapporteringen har också granskats av Näringslivets medieinstitut, som arbetar med fristående mediegranskning. Enligt Näringslivets medieinstitut har Dagens Nyheters rapportering i vissa delar varit felaktig och lett till skada för skolan. Bland annat har Realgymnasiet inte fått bemöta uppgiften att man skulle erbjuda djurutbildning utan att ha djur. ”Att allvarlig kritik ska få bemötas är en av de viktigaste reglerna i den svenska medieetiken”, skriver Näringslivets medieinstitut.

    Realgymnasiet i Trollhättan har även hört av sig till Ridsport via häst- och ridläraren Karin Svensson. I ett mejl till Ridsport skriver hon bland annat:
    ”Tyvärr har Realgymnasiet i Trollhättan blivit ett medel i en debatt bland politiker och journalister, i frågan om privatskolor. Den felaktiga artikeln från DN har fått stor spridning framförallt av politiker i vår regering, utan att ta reda på om den fakta DN anger stämmer.
    Våra elever på skolan visar på ett gott resultat även vid externa diplomeringar. T ex blev alla våra elever som gjorde hästskötarexamen godkända. De flesta av våra elever har redan jobb efter de tagit studenten, inom sin utbildning. Både i stora verksamheter utomlands, eller här hemma i Sverige. Detta då vi jobbar nära branschen och bedriver undervisning med hästar i stallmiljö.”

    ”Mycket väl förberedda”

    Marléne Wendt är rektor vid Realgymnasiet i Trollhättan och hon berättar att det var många upprörda känslor på skolan efter publiceringen i Dagens Nyheter.
    – Det vi reagerade mest på var uttalanden om kvaliteten på utbildningen och att vi inte har tillgång till hästar, säger hon till Ridsport.
    – Minst 45 procent av undervisningen bedrivs i stallmiljö, vi har tre ridlärare och två hippologer anställda och vi har tillgång till 60 hästar och ponnyer. Samtliga våra elva elever som valde att göra hästskötarexamen blev godkända direkt. Examinatorerna, som är externa, tyckte att våra elever var mycket väl förberedda.

    – Vi tycker att vi har väldigt hög kvalitet på vår utbildning och mina lärare reagerade väldigt starkt på det som skrevs. De tycker att det känns väldigt orättvist, berättar Marléne Wendt som också är kvalitetsansvarig på skolan.

    För att kunna genomföra undervisning i stallmiljö och få tillgång till hästar har Realgymnasiet i Trollhättan avtal med Trollhättans Fältrittklubb och Vänersborgs Ryttarförening. Man har också ett samarbete med närmare 30 APL-platser som är riskbedömda enligt gällande regelverk.
    – Vi ser att våra elever är väldigt anställningsbara – flera av dem har redan fått jobb inom hästnäringen, säger Marléne Wendt.
    – En av våra elever har precis åkt till Tyskland för att provjobba hos Rolf-Göran Bengtsson, en kontakt som hon har fått via sin APL. Vi har även haft elever hos Lisen och Peder, och vi är väldigt stolta över vår kvalitet och våra samarbeten med hästbranschen.

    Undervisning i ridskolans lokaler

    Marléne Wendt vill dock inte uttala sig om skolpengen och ärendet i förvaltningsrätten, som ännu inte är avgjort, utan hänvisar till huvudmannen. Att det finns kostnader kopplade till undervisningen i stallmiljö råder det dock inga tvivel om, menar hon.
    – Vi betalar både lokalhyra och sedan hyra för hästarna som vi använder. Det är ett avtal som vi skapar ihop med varje ridskola utifrån de förutsättningar som de har och vad de behöver för att täcka sina kostnader. Deras lokaler är även våra skollokaler, eftersom vi har lektioner ute på ridskolan. Vi blandar teori och praktik, där vi knyter de teoretiska bitarna till hästarna på plats.

    Är det några elever som har reagerat på rapporteringen?
    – Framförallt är det föräldrar som har varit ute i olika flöden och skrivit. De tycker att det är väldigt orättvist och att vi har en utbildning av hög kvalitet, där deras barn trivs väldigt bra, säger Marléne Wendt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden