Hoppning
5 maj 2023 06:52

Henke går om Peder – nio månader som världsetta

I toppenHenrik von Eckermann är världens bästa hoppryttare för nionde månaden i rad. Därmed går han förbi Peder Fredricson som bar den åtråvärda armbindeln i åtta månader.

Henke går om Peder – nio månader som världsetta
Henrik von Eckermann efter segern i världscupfinalen. Foto: FEI/Richard Juilliart

När FEI sammanställer världsrankningen i hoppning efter april är det ingen skräll att världscupsegraren Henrik von Eckermann behåller förstaplatsen.

Han gör det dessutom med stor marginal, han har 3598 poäng att jämföra med tvåan Julien Epaillard som har fått ihop 3005 poäng. Ny världstrea är amerikanen McLain Ward som petat ner Martin Fuchs till fjärdeplatsen.
– Jag är väldigt glad. När jag fick armbindeln som världsetta första gången var min första tanke att jag så gärna ville hålla mig kvar. Med den här marginalen kanske ett år kan vara ett mål, säger Henrik von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

Historisk på många sätt

Tidigare var den största poängskillnaden mellan Harrie Smolders och Peder Fredricson, där Smolders var världsetta med 562 poäng mer än Peder Fredricson. Nu har den dubbla världsmästaren från Herning tagit över rekordet.
– King Edward är en exceptionell häst, först och främst. Men en briljant häst kan inte själv ta dig till toppen. Det är också det dagliga arbetet, vad vi gör varje dag. För mig är det allra viktigaste att alltid lyssna på hästarna, vad de försöker säga, säger Henrik von Eckermann.

Med sina nio månader som världsetta går Henrik von Eckermann även förbi Peder Fredricson som hade ledartiteln i åtta månader, från september 2021 till april 2022.

OS-guld i lag, dubbla VM-guld och världscupfinalseger är Henrik von Eckermanns facit efter 18 månader tillsammans med King Edward. Stallet innehåller dock fler stjärnor som också har bidragit till otaliga segrar och placeringar på världsscenen.
– Jag har en otrolig grupp med hästar. Så klart King Edward men de andra gör också ett fantastiskt jobb. Glamour Girl vann just tre stora klasser på två tävlingar, det är sådant som gör skillnad på rankingen.

Nästa svensk på världsrankningen är Malin Baryard Johnsson som tagit ett kliv upp från plats 55 till 32. Malin har som bäst varit på plats 28, vilket hon var i april förra året.

Men han är ännu inte uppe i Rolf-Göran Bengtssons kaliber. Rolf-Göran var världsetta under tio månader åren 2011–2012.

Hela världsrankningen i hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden