Hoppning
20 november 2021 22:17

Henrik von Eckermann vann Super-GP

Super-GPHenrik von Eckermann och King Edward kom, sågs och segrade i lördagens Super-Grand Prix i Prag som avslutade GCT-säsongen.

Henrik von Eckermann vann Super-GP
Henrik von Eckermann och King Edward från GCT-segern i Samorin tidigare i höst. Foto: GCT

Omkring 13 miljoner kronor i prispengar stod på spel i lördagens Super-Grand Prix i Prag, som reds över två omgångar, med omvänd startordning i andra rundan utifrån resultaten i den första rundan.

Och det blev återigen en svensk hopptriumf – denna gång genom Henrik von Eckermann och King Edward (BWP val f 2010 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann) Prissumman var drygt 3 miljoner kronor.
– Han är otrolig. I första rundan var han lite avslappnad, i den andra kände han av pressen och växlade upp och då är det en fantastisk känsla att sitta på honom, sa Henrik von Eckermann till arrangören direkt efter sin seger.
– Jag visste att jag skulle kunna vinna.

I den första rundan hade banbyggaren Uliano Vezzani byggt upp en Grand Prix-bana med 13 hinder på maxhöjden 1,65 och en mjölksyreframkallande trekombination som hinder 12.

Av de 15 ekipage som gjorde upp i lördagens super-Grand Prix var bara fem felfria i första omgången.

En av dessa, och dessutom med snabbast tid, var Henrik von Eckermann och King Edward. Han var sist av de tre svenskarna i startfältet och också sista chansen till en svensk nolla, en uppgift som han fullföljde med glans.

Övriga felfria efter första rundan var Storbritanniens Ben Maher, vars Explosion W lekte sig över hindren, fransmannen Olivier Robert och Vangog du Mas Garnier som förbrukade väldigt mycket tur när de gick i mål felfritt trots flera ljudliga islag, samt Sergio Alvarez Moya och Alamo.

Peder startade först

Alla första startande i första rundan var Peder Fredricson och H&M Christian K. Det blev ett nedslag för Peder redan på hinder 3 och rundan slutade med fyra fel.

Malin Baryard-Johnsson och El Barone var också tidigt ute i startfältet. El Barone inledde säkrare än vi kanske sett honom någon gång och det började lukta felfritt när ekipaget kom in tokigt i trekombinationen, inte räckte fram till b-hindret och fick ett stopp där.

Vid den nya anridningen mot kombinationen var hingsten inte alls med på noterna och ekipaget fick sin andra olydnad, och blev därmed uteslutet.

I andra rundan var det en helt ny bana. Peder Fredricson gick ut ungefär i mitten och han fick till flera korta vägar i ett fräscht tempo. H&M Christian K såg dock lite orolig ut i munnen och vid den guldfärgade muren i slutet av banan fungerade inte kommunikationen mellan häst och ryttare. Valacken sprang åt sidan och rev med sig några krukor på vägen.

Nedslag på sista

Peder Fredricson styrde på igen och då gick det bra, sedan kom det ett nedslag på sista hindret samt en del tidsfel. Totalt slutade det svenska ekipaget på 15 fel.

Irlands Darragh Kenny, som var felfri i första rundan, fick till en snabb runda tillsammans med VDL Cartello som dock trampade av sig en sko under rundan. Det blev ett nedslag, och totalt 4 fel men ledning i klassen.

Första dubbelnollan

Spaniens Sergio Alvarez Moya och Alamo tog lite tid på sig i början av rundan, men lade upp tempot efterhand. Alamo var med på noterna och lämnade marken med bra tryck och blev den första hästen att sätta två felfria rundor.

Olivier Robert och Vangog du Mas Garnier hade inte sin bästa dag på jobbet. Hästen såg lite trött ut och började bland annat att cykla över ett hinder. Det blev totalt 12 fel i andra rundan och ekipaget rasade ned i resultatlistan.

Individuelle OS-guldmedaljören Ben Maher lotsade sin guldhäst från Tokyo på riktigt korta vägar, inte minst in i tekombinationen. Mot näst sista hindret blev hästen lite låg och hann inte med att dra över bakbenen i tid. Det blev ett nedslag.

Ryggade in

King Edward var lite blyg när han skulle gå in på banan och Henrik von Eckermann valde att rygga honom in. Men när startsignalen gått var det ingen tvekan och valacken visade riktigt fin hoppning. Då ledartiden inte var supersnabb tog ryttaren tid på sig några gångar, men lade också in några riktigt korta vägar.

Ekipaget gick i mål som klassens andra dubbelnolla, men med snabbast tid och vann klassen. Sergio Alvarez Moya blev tvåa och Ben Maher trea. Peder Fredricson slutade tolva.

 

Resultat

Anna Nyberg/Annelie Frank

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden