Körning
9 juli 2018 11:12

Heta körtävlingar i Vaggeryd lockade eliten

Nationellt Hett, torrt och dammigt. Men det var inget som verkade bekymra det stora kuskgäng som drog till Vaggeryd över helgen för körtävling från lätt till svår klass.

Heta körtävlingar i Vaggeryd lockade eliten
Carina Ekenberg och Edeling under maratonkörningen. En totalseger för en av svenska sportkörnings mest meriterade kuskar. Anders Blomberg är en av sportens mest meriterade groomar. Foto: Eva Österlund

Och med mängder av fina körningar. ”Gamla” stjärnor är tillbaka med full kraft och unga blivande stjärnor är dem tätt i hälarna.

Mest namnkunnig var den medelsvåra enbetsklassen där Carina Ekenberg med Edeling tog ett fast grepp redan efter dressyren som hon vann på fina 39,20. Närmast där var Cecilia Qvarnström med Bambillini, 48,00.

I klassen fanns också Linnea Kristiansen med Tabea, My Eklund med Suzette, Pernilla Wigren med Fedde fan Moskou, Marie Kahrle med Rarino och Anneli Blomberg med Langoa Barton.

Erfarna kuskar
Laddat med erfarenheter och tidigare framgångar hos de här damerna alltså. Det lovade gott, inte minst inför uppgörelsen över sju tuffa maratonhinder mitt inne i den snustorra och varma tallskogen. Hästarna ångade på bra i rök och damm, flera bestämde sig dessutom för att hoppa över vattnet i stället för att gå igenom.

Matseriksson_evaosterlund
Mats Eriksson från Körsällskapet nordhalläningarna vann den lätta klassen med Ivory.
Sanna_evaosterlund
Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan – en av Sveriges bästa unga kuskar och segrare i den medelsvåra juniorklassen i Vaggeryd. Foto: Eva Österlund
Myeklund_evaosterlund
My Eklund och Suzette var tvåa i maraton i medelsvår klass. Arkivbild Foto: Eva Österlund
Linneakristiansen
Linnea Kristiansen hade lämnat ponnyn Lucky hemma och satsade på framtidshästen Tabea.

Allra bäst gick Fedde och Pernilla Wigren som upprepade succen från Ribersborg i Malmö nyligen. Ny maratonseger för ekipaget, tätt följd av My och Suzette. Linnea Kristiansen var trea.

Carinas väg mot totalsegern var dock aldrig riktigt hotad och när hon sedan slog till med en felfri runda mellan konerna var saken klar, med rejäl marginal till tvåan Cecilia Qvarnström.

Härligt att se så mycket körkonst och hästkunskap samlat i en enda tävlingsklass.

Fem ekipage i svår klass
I den svåra enbetsklassen för häst startade fem ekipage men det blev inget större strid där eftersom Jenny Steen och Zolona mer eller mindre sopade banan med sina konkurrenter den här gången. Seger i alla tre momenten och totalt förstås!

Det är alltid roligt att se duktiga ungdomar som kör sina ponnyer riktigt suveränt. 15-åriga Sanna Manfredsson verkar går från klarhet till klarhet med sin Dorthealysts Tristan. Ekipaget vann allt i den medelsvåra ponnyklassen för juniorer och den här gången var mamma Åsa tillbaka som groom efter incidenten på tävlingen i Danmark i våras.

Ingen tvekan
Att välta med sitt ekipage, den känslan sitter i men i Vaggeryd hade Åsa ingen tid för tvekan, det var bara att hänga med när Sanna och Tristan satte fart och så bra det gick. Tvåa i den klassen var unga Sofie Strauss med Bazock och trea hennes bror Felix som kör en riktigt veteran i tävlingssammanhang, nämligen Bodethals Notre Petit som en gång kördes av Ingrid Lovén. Härligt när unga kuskar får möjligheten att ta över de riktigt rutinerade ponnyerna.

I den svåra parklassen för häst startade Camilla Ahlberg med två ekipage. En satsning som var nog så tuff i värmen i Vaggeryd. Hon vann med det ena paret och var trea med det andra. Tvåa här var Yngve Käll.

Massor med fina insatser alltså, de lätta klasserna var fulla med kuskar som är på väg upp med nya hästar eller precis har startat sina tävlingskarriärer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden