Blogg
22 november 2021 16:04
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Otroligt funktionell herre”

Hingstpremiering"En riktigt fin kollektion både avseende hopp-och gångartshästar här, det har delats ut många välförtjänta premier och det har sålts och köpts fina hästar." Häng med Hingstbloggens Lena Nyström på hingstpremiering i tyska Vechta.

Hingstbloggen: ”Otroligt funktionell herre”
Segerhingsten i dressyr är efter Indian Rock-For Romance I. Foto: Grosse Feldhaus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Äntligen på hingstpremiering igen, i Vechta, Tyskland. Verkligen underbart att kunna få uppleva hingstarna och stämningen live igen, dock är det väl tyvärr bara en tidsfråga innan man stänger ner hela eller delar av Tyskland igen eftersom smittalen skenar…

Det finns i princip ingenting att klaga på vad beträffar hans gångartsmässiga förmågor. Lena Nyström.

Hur som helst har det varit en riktigt fin kollektion både avseende hopp- och gångartshästar här, det har delats ut många välförtjänta premier och det har sålts och köpts fina hästar.

Oldenburg Hingstpremiering 2021Foto: Gr.feldhaus
Segerhingsten i hoppning, e Cornet Obolensky-Cassini I, såldes för 250 000 euro inom Tyskland. Foto: Grosse Feldhaus

35 hopphingstar kom till start, en av dessa åkte ut eftersom den överhoppade sig så den inte var bedömningsbar, bra gjort av kåringskommissionen! 19 godkändes och det togs ut sex premiehingstar. Såväl segerhingsten e Cornet Obolensky-Cassini I som reservsegraren e  Lord Pezi-Ustinov såldes på auktionen för 250 000 respektive 80 000 euro.

Dyrast blev dock en annan premiehingst e Chacco Blue-Fetiche du Pas, vilken såldes för 300 000 euro. Här fanns även en svenskägd välhoppande hingst som godkändes men inte var till salu, e Halifax van het Kluizebus-Connor, äg Johan Ifverson.

2173fa7651f5b7d814988db4007b3ccb
Fuxen e Conthargos-Casall-Cassini I kommer ur samma stam som OS-segraren Classic Touch. Foto: Grosse Feldhaus

Min personliga favorit var en son till Conthargos-Casall, en högställd snygg herre som hoppade med god översikt och som verkade ha ett underbart temperament. Han ägs av Henrik Klatte och var inte till salu.

Solklar gångartsetta

Gångartshingstarna var 45 till antalet, varav två föll bort pga hälta, 24 godkändes och tio blev premiehingstar. Den solklare segerhingsten e Indian Rock-For Romance var en 174 cm stor, otroligt funktionell herre som hela tiden skötte sig optimalt och som verkligen imponerade i samtliga moment. Han visades oerhört förtjänstfullt av Pascal Kandziora och han ägs av Helgstrand Dressage. Det finns i princip ingenting att klaga på vad beträffar hans gångartsmässiga förmågor; han är lätt, luftig, välbalanserad med härliga knän och undersatta bakben och han kan länga och korta sig. Skritten är helt ren och riktigt bra med fint övertramp och god ryggverkan. Han kommer sannolikt att namnges Incredible och han kommer att stå på station i Tyskland. Han är bärare av WFFS-genen.

Reservsegraren såldes på auktionen för 250 000 euro till Helgstrand Dressage från uppfödaren Arndt Schwierking, vilken även fött upp reservsegraren i hoppning. En otroligt duktig såväl uppfödare som hästman, väldigt välförtjänt! Hingsten, som var e Fürst Toto-Royal Classic, är en riktig ”Lena”-häst. Jag älskade hans mekanik i såväl trav som galopp, en riktigt riktigt fin dressyrhäst! Tyvärr är skritten lite kort, men det finns som tur är ston med större skritt som man kan använda honom till om han nu kommer att vara i avel kommande år. Han är 168 cm stor och skall enligt uppgift inte vara bärare av WFFS-genen trots att hans fader är.

2.a reservsegraren är SVENSKFÖDD och blev DYRASTE hingsten på auktionen med sina 530 000 euro, han såldes till Klosterhof-Medingen. Den 170 cm stora superhäftiga hingsten, vilken jag i min katalog benämnt ”Power-Pack” är uppfödd av Nina Sixtensson, Dömsta Gård. Han formligen studsade fram med en underbar energi i såväl trav som galopp, medan han klarade av att komma till ro och skritta jättefint när det önskades. Stort grattis till uppfödaren, inte minst till att han kommer att få den allra bästa utbildningen i sitt nya hem, där man ägnar sig åt klassisk dressyrskolning av hästarna. Härstamningen lyder Suarez-Dante Weltino-Rubinstein och mödernet är samma som hos Romanov och Rubin Royal.

Som 4:e-placerad premiehingst sattes Helgstrands Valverde-Floriscount, en 173 cm hög fuxig herre med en supertrav, vilken han visade upp på ett förtjänstfullt sätt under longeringen. Galoppen håller även den god kvalitet, medan skritten är lite kort och han gärna hade fått röra lite mer på ryggen i min smak.

5:e-platsen gick till en charmerande svettfux e Foundation-Bretton Woods. Som man kan gissa sig till på härstamningen var han inte speciellt kvick i sin mekanik, men imposant med massor av karisma o maskulinitet. Samtliga gångarter var av riktigt god kvalitet. Priset för honom blev 360 000 euro och han gick sannolikt till Gut Schöneweide i Holstein.

Top Gear-Sandro Hit löd härstamningen på hingsten som placerades på 6:e plats, resten av premiehingstarna blev likaplacerade sjuor. Han var en ädel långlinjerad vacker kille på 170 cm med fin balans i sina gångarter, vilka höll en god kvalitet med ett stort plus för skritten. Priset för honom blev 215 000 euro.

Blue Hors hade en otroligt vacker Farell-Bon’A Parte son här, han mäter 173 cm och travade för en miljon, medan skritten var moderat och galoppen något bättre än faderns. Han var inte till salu utan dyker med största sannolikhet upp i Herning till våren.

Överprisad blev i mitt tycke grabben e Floricello-Ampère, han kostade 350 000 euro och gick sannolikt till Helgstrand. För mig var han två hästar; otroligt rörlig och spektakulär fram medan han promenerade bak i framför allt trav men även galopp i viss mån, där hängde liksom bakbenen med. Skritten var kort. Det är dyrt med fräcka framben…

För 304 000 euro sålde sig sonen till Secret ur ett sto e Stedinger för. En ädel iögonfallande hingst med fin mekanik, han blir dock något sänkt i ryggen emellanåt. Han har bra skritt och en fin balans och var den ojämförligt bästa Secret-avkomman.

Betydligt billigare blev den fina Sezuan-De Niro-avkomman, han såldes till Ukraina för 153 000 euro. En svart, inte speciellt bildskön, men väldigt funktionell häst med tre jämna riktigt fina gångarter. Värd sin premie i allra högsta grad.

En hingst såldes till Sverige. Det var Johan Ifversons fina Jovian-Benaggio-son som såldes till Lövsta för 370 000 euro. Den 171 cm höga, snygga hingsten besitter såväl trav som galopp av riktigt hög kvalitet, medan skritten är något kortare. Han var den dyraste icke-premierade hingsten.

Det var allt från mig från Vechta, i dag, söndag, börjar Westfalen och rapport därifrån kommer senare i veckan!

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden