Blogg
26 november 2021 07:35
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Segerhingsten är liten – och det glädjer mig!”

WestfalenHingstpremieringsresan går vidare här i Tyskland och jag befinner mig just nu i ett bistert Münster-Handorf; det är nån knapp plusgrad och riktigt rå och kall luft. Inomhus är det dock ombonat och varmt, och om inte annat blir man glad i själen av alla fina hästar det finns här i Westfalen-förbundet.

Hingstbloggen: ”Segerhingsten är liten – och det glädjer mig!”
Segerhingsten Extra Gold (e Escolar-Apache). Foto: Reckimedia

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrhingstarna var 53 till antalet, 35 godkändes och 14 premierades varav åtta gick vidare till ”Endring”, som ska indikera att de är snäppet bättre än övriga premierade.

Segerhingst blev ännu en representant ur Weihegold-dynastin. Det hade varit otroligt intressant att veta hur många embryon de spolat ur den ljuvliga och rara märren…

Mannen i fråga är namngiven Extra Gold och han är e Escolar-Apache-Don Schufro. Det är en liten hingst, han mäter inte mer än 164 cm, och det glädjer mig, jag som ständigt är på jakt efter mindre individer, då jag inte ser någon mening med att de ska vara gigantiska. Han var spektakulär att skåda med en härlig mekanik med massor av såväl fram- som bakbensrörelser och underbart gummi i såväl trav som galopp, medan skritten var av klart godkänd kvalitet. Han var väldigt väl förberedd av Stall Johannes Westendarp och glänste i samtliga moment.

Jag trodde faktiskt inte att han skulle utses till segerhingst då han är lite kort i sina linjer, men hans funktionalitet fällde sannolikt avgörandet. Han var inte till salu på auktionen utan kommer förmodligen att verka via Hinnemann, Krüsterhof, som för övrigt även kommer att ha en av premiehingstarna från Hannoveranerförbundet, den ljuvliga Faszination de Malleret.

Bästa Vitalis jag sett

Reservsegraren var betydligt större, han mätte 175 cm, och såldes till Helgstrand Dressage till det facila priset 940000 euro. Härstamningen här löd Vitalis-Fidertanz-Sandro Hit. En otroligt fin häst detta också – faktiskt den bästa Vitalis-avkomman jag sett i mitt liv. Såväl trav som galopp är av strålande kvalitet på ett klassiskt sätt. Skritten även den av hyfsad kvalitet, ren men inte så stor. Jag råder alla som behöver en stor hingst med det så begärliga Vitalis-blodet att ta en titt på denne unge man, jag tänker följa honom med spänd förväntan.

2:a reservsegrare blev Dynamic Dreams lillebror e Janeiro Platinum-Sir Donnerhall. En ädel, långbent fux på 169 cm, vilken köptes in på auktionen för 360 000 av Lodbergen, så honom får vi kanske se Therese Nilshagen på någon gång framöver. Han var väldigt tilltalande; lätt, högställd, elegant och rörlig med fin balans i samtliga moment. Han galopperar bra, inte så extremt som sin storebror, och personligen tycker jag att han har bättre bärkraft bakifrån i sin trav också. Skritten är av det kortare slaget.

Resterande endring-hingstar blev såvitt jag förstår likaplacerade och jag börjar med en av mina stora favoriter, den 168 cm höga sonen till Escamillo ur den unga Veneno-dottern Vaiana från Tobias Schult. Detta är även Fidertanz möderelinje. Hingsten har en otroligt vacker sida och dito rörelser i både trav och galopp, han imponerade på longeringen, men hade det lite svårare på åttan. Skritten håller en godkänd kvalitet. Han var inte till salu utan kommer att verka i avel hos sin uppfödare tillika ägare och han är numera namngiven Escaneno.

Dsc05294
En av premiehingstarna i slutringen var e Escamillo-Veneno. Foto: Reckimedia

En väldigt fin For Romance-De Niro-son stod även han högt på min gillamassor-lista. Han hade en ganska bra skritt, en vacker travmekanik med väl undersatta bakben och fin front med trevliga knän och en god galopp. På åttan glänste han med en underbar balans. Han såldes inom Tyskland för 230 000 euro, jag vet tyvärr inte vart.

Helgstrand köpte även en relativt långlinjerad Franklin-Rock Forever-son för 410 000 euro. Modern Reykjavik var enormt högt bedömd när hon gjorde sitt prov; 10 på ridbarhet och 9,5 på såväl trav som galopp. Han mäter 171 cm och har i mitt tycke galopp som bästa gångart, den är av riktigt hög kvalitet. Traven är inte mycket sämre den, men petiga tanten hade gärna sett bakbenen lite lite mer bärande emellanåt. Skritten är helt ok.

En son till Benicio-Vivaldi, redan namngiven Be my Dancer blev nästa endring-hingst. Han kommer att verka genom Mathieu Beckmann i Wettringen. En 171 cm stor hingst av strålande modell, väl sammansatt såväl i stillhet som i rörelse, med fina bärande bakben, lätt front och härlig balans. Lite mer elasticitet och jag hade varit riktigt nöjd!

Den siste av hingstarna till slutringen var en färgglad fuxig herre e Zoom-Status Quo. Även i år slår det mig hur lite Zoom förärver av sig själv förutom mycket tecken, alla avkommorna påminner betydligt mer om sina morfäder. Denna unge mannen mätte 169 cm, var av en fin modell och hade tre goda gångarter och en fin inställning. Han såldes för 100 000 euro till Bayern.

Värt att notera är att de båda ytterligare Vitalis-sönerna sålde för 150 000 respektive 160 000 euro, begärligt blod. Den förstnämnde var ue Florestan och han hade tre härliga gångarter, medan nummer 2 kom ut en helsyster till Poetin, alltså e Sandro Hit. Även han hade ett fint gångverk och påminde mycket om sin morfar.

Två hingstar gick till Sverige, dels den tämligen enkla Fashion in Black-Rock Forever-sonen för 22 500 euro, dels en fin Sezuan-Belissimo med god mekanik och dito balans för 56 000 euro.

20 godkända hopphingstar

Bland hopphingstarna kom 30 till start, 20 godkändes, åtta blev premiehingstar och fyra gick till Endring.

En av dessa blev jag lite förälskad i, den 168 cm höge, väldigt snygge sonen till Stakkato Gold-A la Carte. Han hoppade med perfekt ryggverkan och stor elasticitet, och såldes till Sprehe för 120 000 euro.

Dsc01909
Tvåa bland hopphingstarna gick denna skimmel e Untouchable-Balou du Rouet. Foto: Reckimedia

Reservsegrare blev Untouchable-Balou du Rouet, bror till Comilfo Plus Z och med samma möderne som Comme Prevu. Den 166 cm höga, ädla, fortfarande outvecklade hingsten var oerhört känslig och krävde total stillhet i hallen för att kunna slappna av och då hoppade han fantastiskt. Han såldes från sin uppfödare IB Berger för 180 000 euro.

Den 168 cm stora Classico TN-Diamant de Semilly-avkomman utsågs till årets segerhingst. Speciellt med honom är att uppfödare, ägare och visare är en och samma person, Hendrik Zürich. Vilken dag för honom! Hingsten hoppade på ett vackert sätt, han beskrevs som intelligent med massor av översikt och hög kapacitet, och såldes till Österrike för 340 000 euro.

Ny avelsledare

Några ord om Westfalen nya avelsledare, tillika auktionsutropare, Thomas Münch. Otroligt kompetent, charmig och trevlig att lyssna på, det är bara att gratulera Westfalenförbundet till denna klippa!

Det var allt från mig för i år, vi hörs förhoppningsvis från Holland till vintervåren!

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden