Avelsnyheter
27 mars 2019 16:49

Hingsten som toppar listan inom KWPN

Hingstar4 700 dressyrföl registrerades i KWPN i fjol. 2017 var det Glock´s Toto Jr. som hade flest avkommor. 2018 var det en ny hingst som toppade.

Hingsten som toppar listan inom KWPN
KWPN-hingsten Just Wimphof blev populärast under 2018. Foto: Hengstenstation Van Uytert

Det är, kanske föga förvånande, en nykomling som toppar ligan. Joop van Uyterts Just Wimphof (e De Niro-Riccione), som Joop bland annat visade för deltagarna på Ridsports läsarresa 2016 och uttryckte stora förhoppningar kring, godkändes mycket riktigt 2017 och är den hingst som har allra flest registrerade avkommor 2018, 234 föl.

Näst flest avkommor har den populäraste hingsten året före, 8-årige Glock’s Toto Jr (e Totilas-Desperados), med 179 registrerade föl.
På tredje plats kommer 6-åringen Incognito (e Davino V.O.D.-Vivaldi) som lyckades få fem föl med till det holländska riksfölshampionatet i fjol.
Vivaldi-sonen Glock´s Dream Boy N.O.P. (e Vivaldi-Ferro) som har fem registrerade föl i Sverige 2018 har 138 registrerade föl i KWPN. Han hamnar med det på fjärde plats mot fjolårets tredje. Dream Boy är den hingst på KWPN:s top fem som kommit längst på tävlingsbanorna. Under Hans-Peter Minderhoud har han presterat på över 80 procent i Grand Prix och är kvalad till världscupfinalen i Göteborg.
Bara en avkomma färre har 7-årige Daily Diamond (e Daily Deal-Fürst Heinrich). Hingsten hade flest avkommor med till riksfölschampionatet samma år.

Nästan 60 procent av de KWPN-registrerade fölen har en far som är yngre än åtta år. Om man tittar på en fem i topp-lista över de unga hingstarna är det de redan ovan nämnda förutom Dream Boy och på femte plats kommer då Apache-sonen Indian Rock och även här dyker begärlige Vivaldi upp, nu som morfar.

Stoägarna har valt lite bredare än tidigare. De fem dressyrhingstarna i topp står för 18 procent av fjolårets avkommor (851 föl), vilket är betydligt lägre jämfört med 2017 då top fem-hingstarna hade betäckt fler än 1000 ston, en fjärdedel av alla ston i dressyravel.
Totalt registrerades 320 olika hingstar som fäder inom KWPN 2018. 236 av dem var far till mellan ett och tio föl, 42 hingstar stod för mellan 11 och 25 föl, 15 hingstar för 26-50 föl och ytterligare 15 hingstar var fäder till 51-100 föl.
Nio hingstar stod för mellan 10 och 140 registrerade föl vardera. Tillsammans producerade de 1115 registrerade föl, nästan en fjärdedel av alla KWPN-registrerade dressyrföl. Och tre hingstar var far till fler än 140 föl vardera 2018.

Det talas ofta om att svenska uppfödare ”springer på samma boll”. Fenomenet är högst aktuellt även bland holländska dressyrhästuppfödare.

Källa: KWPN

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden