Dressyr
13 juli 2018 13:20

Holländsk seger i GP:n – Sofie Lexner bästa svensk

FalsterboDet blev holländsk seger i den trestjärniga dressyren genom tidigare världsettan Adelinde Cornelissen. Sofie Lexner och Tobajo Pik Disney blev bästa svenska ekipage.

Holländsk seger i GP:n – Sofie Lexner bästa svensk
Adelinde Cornelissen och Zephyr vann båda de klasserna i den trestjärniga touren i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

Den trestjärniga dressyrklassen hade 16 startande. Svenskarna dominerade i startfältet, men det fanns även ryttare från Nederländerna, Finland, Tyskland, Danmark och Australien. Klassen reds som en kvalklass till lördagens trestjärniga GP-kür, dit de 15 främst placerade kvalificerade sig.

180713_falsterbo_pernillahagg_sofielexner
Sofie Lexner och Tobajo Pik Disney kom tvåa. ArkivFoto: Pernilla Hägg

Främst placerade svenska ryttare blev Sofie LexnerTobajo Pik Disney (NWB hingst f-05 e Tobajo Picez-Walt Disney, uppf Tormod Bakke Johnsen), som placerade sig på andra plats med 70 procent jämnt från relativt eniga domare.

180713_falsterbo_pernillahagg_adelindecornelissen
Holländskt i topp genom Adelinde Cornelissen och Zephyr. Foto: Pernilla Hägg

Segrade gjorde Nederländernas Adelinde Cornelissen, tidigare världsetta. Hon red familjeuppfödningen Zephyr (KWPN val f-04 e Jazz-Farmer, uppf W.P.J. Cornelissen, Beilen) och belönades med 70,391 procent av domarna. Adelinde berättar att hon började utbildningen med Zephyr när han var tre år, men att han valde att låta honom växa på sig ett tag.
– Det blev hela fem år han fick växa på sig innan jag kände att jag kunde börja jobba med honom igen, säger Adelinde.

Zephyr har en lite speciell härstamning med dressyrhingsten Jazz som far, hopphingsten Farmer som morfar och i nästa led ligger det fullblod bakom. Adelinde berättar att han är jättelätt att rida men att de har haft problem med piafferna.
– Jag tror att jag började för sent med honom att träna piaffer, men nu fick vi sjuor på dem och det är jag jättenöjd med.

Vill se fler länder i Nations Cup

I morgon väntar Nations Cup för Adelinde, och Nations Cup är en tävling hon önskar att fler nationer ställde upp i.
– Jag gillar formatet men önskar att allt kunde avgöras i en pampig final, nu blir det mer som att ”jaha, vi vann Nations Cup” och så är det inte mer med det. En stor final skulle nog göra Nations Cup intressant för fler länder.

Adelinde tror att Sverige kommer bli farliga i morgondagens omgång.
– Sverige har varit bra i Nations Cup hela säsongen.

180713_falsterbo_pernillahagg_stellahagelstam
Finska Stella Hagelstam och New Hill Julie placerade sig på tredje plats. Foto: Pernilla Hägg

Det blev finskt på tredje plats genom Stella HagelstamNew Hill Julie med 69,978 procent. Klassen hade ytterligare en svensk placering – Minna Telde och Isac tog den sista placeringen i klassen, med 67,652 procent kom de på sjätte plats.

180713_falsterbo_pernillahagg_ullahakansson
Ulla Håkansson, 81 år gammal, red framför sin egen läktare i Falsterbo och fick ihop 64,457 procent med Diddy Cool. De kom på en nionde plats. Foto: Pernilla Hägg

Komplett resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden