Sverige
19 augusti 2020 14:14
Ridsportplus

Ideella har kartlagt alla stall på Värmdö

RegisterNågra kommuner vet redan nu var stallen finns och är bättre förberedda för den nya EU-lagen. Värmdö kan tacka ett gäng privatpersoner som har ägnat många timmar åt att kartlägga alla stall.

Ideella har kartlagt alla stall på Värmdö
Eva Bergström och Margareta Ljung Westerberg sitter i styrelsen för den ideella förening som kartlagt alla stall på Värmdö. Foto: Johan Sjökvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På Värmdös stallkarta finns ett 80-tal stall inlagda och medlemmarna i Värmdö Hästvägsförening har jobbat med kartläggningen i flera år. Detta kan ställas i relation till att Jordbruksverket på ett drygt halvår ska få till ett register över Sveriges alla hästanläggningar, för att leva upp till det nya EU-direktivet som träder i kraft i april 2021.
− Jag undrar om Jordbruksverket förstått vad de gett sig in på, säger Margareta Ljung Westerberg, vice ordförande i hästvägsföreningen.

Hon och andra medlemmar har ägnat mycket tid åt att knacka stalldörr, både för att få underlag till en stallkarta och för att få veta vilka ridvägar och stigar som stallen på Värmdö använder. Stallen de besökt har sedan tipsat vidare om andra stall i närheten.

Kunskapen som föreningen samlat in kommer till nytta i dialogen med kommunen, inte minst vid nya byggen.
− Vi har möten med kommunen nästan varje månad och får information om olika planer. Sedan tar vi kontakt med de stall som riskerar att exempelvis bli kringskurna av ett bygge, säger Margareta Ljung Westerberg, som arbetar helt ideellt med detta.

Kommunen kan planera utifrån ridvägarna

Kartan innebär också att kommunen vet vilka vägar och stigar som används för ridning och körning, och kan planera utifrån det.

Jag tror att det krävs ett antal eldsjälar i varje kommun för att göra en sådan kartläggning.

Stallkartan finns nu på Värmdö kommuns hemsida, men alla stall kommer inte att synas där.
− Det får man också tänka på i en sådan här kartläggning, att alla stall inte vill synas utåt. Vi kan få med dem på en inofficiell karta och vårt incitament är att känna till ridvägarna de använder, inför planerade byggen.

Margareta Ljung Westerberg är tveksam till att Jordbruksverket ska lösa uppgiften med ett register för hästanläggningar på så kort tid.
− Vi har lagt väldigt mycket tid på detta. Jag tror att det krävs ett antal eldsjälar i varje kommun för att göra en sådan kartläggning, och lokala människor som arbetar med detta.

Fakta

Registrering av hästanläggning

Alla anläggningar där det finns hästar ska in i ett register som Jordbruksverket har ansvar för att utforma.

Registret är en del i EU-förordningen Animal Health Law som ska vara fullt genomförd 1 oktober 2021.

Lagen innehåller bestämmelser om registrering, journalföring och förflyttningar av hästar inom unionen, och innebär bland annat att alla hästar måste registreras på en hemma-anläggning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden