Sverige
3 september 2020 09:37

Importerade hästar kom med kvarka

SmittorNär Trollhättans Fältrittklubb tog emot tre nya ridskolehästar från Irland i helgen, kunde man snabbt konstatera att alla tre visade symptom på kvarka. Hästarna isolerades och anläggningen är nu stängd tills vidare. Det har även rapporterats kvarka och kvarkaliknande infektion i flera andra län.

Importerade hästar kom med kvarka
Tre nya hästar anlände till ridklubben i Trollhättan från en hästhandlare på Irland - när de lastades ur upptäcktes att de var sjuka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Acceptfoto

Stina Pilhall är verksamhetschef på Trollhättans Fältrittklubb, och skriver på klubbens webb att de tre nya hästarna genast isolerades efter att de lastats av lastbilen. De har därefter endast hanterats av personal med skyddsutrustning. Ridklubbens anläggning har varit stängd sedan i söndags kväll, men ridskoleverksamheten pågår som vanligt.

Hästarna har flyttats till klubbens sommarhage, som inte ligger i anslutning till anläggningen, och där ska de nu gå till de är friska. Eftersom hästarna aldrig varit i kontakt med andra hästar på anläggningen, eller vistats inne i stallet, skriver klubben att de räknar med att kunna öppna anläggningen igen om två veckor.

Kvarka och kvarkaliknande infektion i flera stall

I Östergötlands län har man i veckan konstaterat kvarka hos en häst i Åtvidabergs kommun. Stallet har fått isoleringsrekommendationer. Det har även hittats kvarkaliknande infektion (Str Zoopedemicus) hos en häst i Linköpings kommun.

Samma smitta har konstaterats hos en häst i Värmdö kommun. Här skriver Smittoinfo att hästen har stått isolerad – och är kvar i karantän – så ingen större isolering har rekommenderats för stallet.

Karta över positiva kvarkaprover

Så stoppar du kvarkasmittan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden