Sverige
3 januari 2022 16:02
Ridsportplus

Inget brott bakom dödsolyckan på Hammarö

NedlagtDet går inte att ställa någon till svars för olyckan på Hammarö tidigare i höst, då en ung kvinna blev sparkad i bröstet av en häst och avled som en följd av sparken.
− Det är en tragisk olycka, som vi utrett noggrant, säger kammaråklagare Martin Elofsson.

Inget brott bakom dödsolyckan på Hammarö
Kvinnan fördes till universitetssjukhuset i Örebro men hennes liv gick inte att rädda. Foto: Håkan Risberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i november 2021 som den unga kvinnan höll på med en häst i ett stall på Hammarö i Värmland. Hästen kom lös och i samband med det sparkade den kvinnan i bröstet. Hon fördes till sjukhus men avled där som en följd av sparken.

  Olyckan utreddes som ett misstänkt arbetsmiljöbrott, eftersom det förekom uppgifter om att kvinnan gjorde praktik i stallet där olyckan inträffade.

  Fanns inget anställningsförhållande

  Men så var det inte, säger kammaråklagare Martin Elofsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som utrett händelsen.
  − Vid tidpunkten för olyckan fanns inget avtal om praktik eller anställning, och det är inte heller klarlagt att det fanns planer på ett sådant avtal, säger Martin Elofsson till Ridsport.

  Han skriver i nedläggningsbeslutet att en teknisk undersökning utförts, relevanta handlingar har begärts in och flertalet förhör har hållits, och att slutsatsen är att det inte förelegat ett arbetstagarförhållande eller andra omständigheter som kan utgöra grund för ett arbetsgivaransvar eller arbetsmiljöbrott.

  Ingen annan var vållande

  − Vi har också undersökt om olyckan berodde på någon annans oaktsamhet, och om någon kunde anses vållande, men inte heller det har vi hittat något stöd för, säger Martin Elofsson.

  Åklagaren säger också att det framkommit att kvinnan hade erfarenhet av att hantera hästar.
  − Det var en tragisk olycka som vi utrett noggrant och kommit fram till att ingen kan ställas till svars, säger Martin Elofsson.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden